Σειρά κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, τις οποίες δεν προσδιορίζει, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΥΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και κυρίως στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ επισημαίνει πως το καλοκαίρι δεν έθεσε θέμα κινητοποιήσεων, προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός και επιχείρησε να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και τους άλλους κρατικούς παράγοντες, για το δίκαιο των αιτημάτων της, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η Ομοσπονδία ρωτάει μέσω της ανακοίνωσής της τον κ. Γιάννη Ραγκούση αν ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το μισθολογικό κόστος της ΥΠΑ δεν επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, γιατί το 65% της τακτικής μισθοδοσίας και των εκτάκτων αμοιβών, καθώς και το 100% των επιδομάτων καταβάλλονται από το EUROCONTROL, δηλαδή τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ρωτάει επίσης τον υπουργό αν ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι με το νέο μισθολόγιο, θα ελαττώσει τα έσοδα της ΥΠΑ κατά 400 εκατ. Ευρώ την επόμενη τριετία και ότι το Νοέμβριο, που η Ελλάδα θα υποβάλλει στο eurocontrol το κόστος της αεροναυτιλίας για την επόμενη τριετία, το κόστος αυτό λόγω των περικοπών, θα «πέσει» από τις 35 μονάδες που είναι σήμερα στις 17, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 55 μονάδες, γεγονός που θα θέσει θέμα ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ασφάλειας των πτήσεων.

Επισημαίνει ακόμη ότι η εργασιακή εφεδρεία θα στερήσει από την εξειδικευμένη αυτή Υπηρεσία το έμπειρο στελεχιακό της δυναμικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα για την ασφάλεια των πτήσεων.

Τέλος, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι «θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις ευθύνες του υπουργού, σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς και για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρξει στο χώρο των αερομεταφορών» και ζητάει από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του κ. Ραγκούση.