Φρούριο απόρθητο έγινε το σπίτι του επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα μετά τις απειλές που δέχεται κατά της ζωής του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», Αγανακτισμένοι Έλληνες που δεν αντέχουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ξεσπούν με e-mails και τηλεφωνήματα στα γραφεία του Ταμείου και της Κομισιόν στην Αθήνα , αγνοώντας μάλιστα ότι ο Ολλανδός οικονομολόγος έχει ταχθεί δημοσίως κατά της αύξησης της φορολογίας και μάλιστα σχετικά πρόσφατα.

Οι Ελληνες, εξοργισμένοι από την πολιτική της τρόικας, ξεσπούν εναντίον του αλλά και εναντίον των υπόλοιπων μελών του ΔΝΤ, τα οποία μέχρι πρότινος τύγχαναν κάποιας ανοχής.

Η ένταση των απειλών είναι τέτοια που ο Ολλανδός -κατά δήλωσή του, καλβινιστής- οικονομολόγος, με μακρά θητεία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, να έχει τρομάξει κυριολεκτικά.

Μένει τα βράδια κλεισμένος στο σπίτι του στα βόρεια προάστια, κάπου μεταξύ Φιλοθέης και Ψυχικού, και ξεπορτίζει από αυτό μόνο για τα προγραμματισμένα ραντεβού στα υπουργεία.

Το σπίτι του φρουρείται επί 24ωρου βάσεως από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφαση του αρχηγού Λευτέρη Οικονόμου, ενώ γύρω από αυτό περιμετρικά υψώθηκαν με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης τοίχοι, ώστε να νιώθει ασφαλής στην αυλή του ο ξένος αξιωματούχος από τυχόν ελεύθερους σκοπευτές!

Η αλήθεια είναι ότι ο Τράα συνοδεύεται από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα από σωματοφύλακες, κάτι που τον κάνει να νιώθει έτσι και αλλιώς άβολα. Του φαίνεται παράξενο, όπως λέει στους Έλληνες συνομιλητές του, να κυκλοφορεί φρουρούμενος σε μια χώρα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, μετά την αρνητική εμπειρία που είχε με τη φαεινή ιδέα να μισθώσει αρχικά σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τα μέτρα αυξήθηκαν.

Ο Ολλανδός έμεινε τότε άναυδος, όταν ο ιδιοκτήτης, μη γνωρίζοντας ποιος είναι, του πρότεινε να κρύβουν το ενοίκιο από την Εφορία, ενώ έμεινε έκπληκτος όταν έζησε από κοντά μια ακτιβιστική ενέργεια κατά του ΔΝΤ. Τότε ήταν που τα μάζεψε και αναχώρησε για τα βόρεια. Ούτε και εκεί όμως βρήκε την ησυχία του.

Δειπνώντας πρόσφατα με μέλη του ελληνικού επιχειρηματικού κατεστημένου εκμυστηρεύτηκε ότι είναι έγκλειστος στο σπίτι του «γιατί δεν θέλει να γυρίσει στην Ολλανδία μέσα σε φέρετρο»!

Και βέβαια ούτε λόγος για νυχτοπερπατήματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο διδάκτωρ των οικονομικών επιστημών έχει σε πολλά θέματα σκληρές απόψεις -λ.χ. έχει δηλώσει σε συνέδριο ότι οι απολύσεις δεν είναι ταμπού-, ωστόσο οι προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλει στην κυβέρνηση δεν υιοθετούνται.

Για παράδειγμα, μιλώντας πριν από έναν μήνα σε συνέδριο του Economist εξέφρασε την ανοιχτή διαφωνία του με την αύξηση των φόρων που σχεδίαζε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση των εισπράξεων των φόρων από τους πλουσίους και όχι η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης με την αύξηση των συντελεστών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.