Ως αντισυνταγματικές και παράνομες ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικράτειας τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στις οποίες είχε προχωρήσει, τον περασμένο Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τέως αντιπρόεδρου Ιωάννη Γιαννάκη και του τέως μέλους του Δημητρίου Μπίτα.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις  διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάλεσε τα τρία μέλη να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγγείλει πως παύθηκαν προκειμένου  να διοριστούν 500 γιατροί και νοσηλευτές της επιλογής του κ. Πολάκη παραβιάζοντας κάθε κανόνα συνταγματικότητας και νομιμότητας.

Μάλιστα, κατηγόρησαν τον υπουργό πως «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών» αρμόδια επιτροπή αξιολόγηση και το Δ.Σ. του Κέντρου.