Ο τραπεζικός γάμος Alpha Βank και Eurobank με τις ευλογίες του Κατάρ μονοπώλησε τις προηγούμενες μέρες την πολιτικοοικονομική ζωή της χώρας, φέρνοντας, για μία ακόμη φορά, στο προσκήνιο τους δεσμούς της Ελλάδας με το μικρό, αλλά πλούσιο εμιράτο στον Αραβικό Κόλπο.

Η σχέση των δύο χωρών έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά καλλιεργήθηκε εντατικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν ένα «κύμα» συμπατριωτών μας μετοίκησε στο Κατάρ αναλαμβάνοντας θέσεις-«κλειδιά».

Επιπρόσθετα, οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν στις περισσότερες χώρες του Κόλπου, έχουν μετατρέψει τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη σε προσφιλή τόπο αναζήτησης εργασίας για αρκετούς Έλληνες. Περίπου 700 συμπατριώτες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Ντόχα, εργάζονται στο εμιράτο.

Αναμφισβήτητα, πιο γνωστός απ’ όλους τους Ελληνες στο Κατάρ θεωρείται δικαίως ο Aθανάσιος-Δευκαλίων Μπατσίλας, ένας από τους πρωτεργάτες για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022 στο μικρό κράτος.Είναι η πρώτη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ενδεικτικό της αναγνώρισης της συνεισφοράς του κ. Μπατσίλα στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος είναι ότι ήταν ο μοναδικός ξένος υπήκοος που μετείχε στην 30μελή αποστολή του Κατάρ στη Ζυρίχη για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης. «Ημασταν ένα από τα αουτσάιντερ, αλλά αφού είχαμε αποφασίσει να αγωνιστούμε για την επίτευξη αυτού του σκοπού θέλαμε και να κερδίσουμε», ομολογεί με σεμνότητα στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Μπατσίλας.

Ωστόσο, ο Ελληνας «χαλίφης» του Κατάρ έχει και έναν ακόμη λόγο για να είναι χαρούμενος. Στα μέσα του καλοκαιριού που μας πέρασε ο 34χρονος Θανάσης ή Σάκης, όπως τον αποκαλούν οι στενοί του φίλοι, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, κ. Βασιλική Τοπαλίδου, με κουμπάρους τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι, έναν από τους γιους του εμίρη του Κατάρ, τον Χασάν Αλ Δαουάντι, γενικό διευθυντή του νομικού τμήματος του επενδυτικού σχήματος που επεξεργάστηκε το deal μεταξύ Alpha Βank και Eurobank, καθώς και γενικό διευθυντή συντονισμού του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022, τον Πάτρικ Κομνηνό, γενικό διευθυντή της Σούπερ Λίγκας και τη Μαρία Πέιου, γιατρό και φίλη της συζύγου του.

«Με κάποιους από τους γιους του εμίρη διατηρώ εξαιρετική σχέση και φιλία. Η πρόταση να μας παντρέψει ο σεΐχης έγινε εντελώς τυχαία σ’ ένα ταξίδι που κάναμε μαζί», λέει ο κ. Μπατσίλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κ. Τοπαλίδου εργάζεται στο Κατάρ εδώ και τρεισήμισι χρόνια ως διευθύντρια προγράμματος του ASPIRE στο τμήμα μαζικού αθλητισμού και υγείας, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική ακαδημία παγκοσμίως.