Την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί.

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή προστίμου σε όσους πούλησαν άδεια ταξί, χωρίς να φορολογηθούν για το ποσό που εισέπραξαν, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα, τα χρήματα από τα πρόστιμα που πρόκειται να συλλεχθούν θα χρηματοδοτήσουν φορο-ελαφρύνσεις για όσους απέκτησαν άδεια ταξί, τα τελευταία χρόνια.

Το παράβολο για τη χορήγηση νέας άδειας ενδέχεται να ανέρχεται ακόμη και στα 30.000 ευρώ. Ωστόσο, οι σημερινοί οδηγοί δεν θα πληρώσουν παράβολο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, η άδεια θα αποτελεί δημόσια περιούσια, θα ανανεώνεται κάθε 3 έως 5 χρόνια και δεν θα είναι μεταβιβάσιμη.

Σε όσους διαθέτουν μισή άδεια θα παραχωρείται το σύνολό της, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως, ενδέχεται να υπάρξουν περιορισμοί στον αριθμό έκδοσης αδειών σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως με πληθυσμό κάτω των 70.000 κατοίκων.

Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας προ-μισθωμένων οχημάτων 9 θέσεων, που θα εξυπηρετούν κατόπιν ραντεβού, ενώ το κόμιστρο θα συνεχίσει να καθορίζεται από το κράτος. Οι οδηγοί θα παρακολουθούν επιδοτούμενα δίμηνα προγράμματα, μεταξύ άλλων για καλή συμπεριφορά και ξένη γλώσσα.