Με την ιδιότητα του κατηγορουμένου και μάλιστα «φορτωμένοι» με κακουργηματικές πράξεις θα περάσουν τις επόμενες μέρες την πόρτα του Εφετείου ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι φέρονται ότι είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση των αποκαλούμενων ιερών ανταλλαγών με το ελληνικό Δημόσιο.

Η εφέτης- ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ύστερα από πολύμηνη και επίπονη έρευνα μπαίνει στο τελικό στάδιο και εκτός απροόπτου οι δύο εκπρόσωποι της Μονής θα είναι και οι τελευταίου κατηγορούμενοι, εκτός αν πριν πέσει η «αυλαία» επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις.

Και οι δύο κατηγορούμενοι την πρώτη φορά που θα βρεθούν τετ-α- τετ με την ανακρίτρια θα ζητήσουν ,όπως συνήθως συμβαίνει, προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας και να προετοιμάσουν μαζί με τους δικηγόρους τους την υπεράσπισή τους ,καθώς μετά την απολογία της θα αποφασιστεί και η περαιτέρω ποινική μεταχείρισή τους.

Ο τελευταίος που απολογήθηκε ήταν ο δικηγόρος Δημήτρης Πελέκης, ο οποίος ύστερα από πολύωρη εξέταση με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή κανενός περιοριστικού όρου.

Την επόμενη εβδομάδα η σκυτάλη των απολογιών θα περάσει στον πατέρα του προηγούμενου κατηγορούμενου Διονύση Πελέκη, ο οποίος ήταν και νομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα για την υπόθεση αφορά μόνο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς για τους πολιτικούς που παραπέμφθηκαν οι πράξεις είχαν πλέον παραγραφεί με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών