Την πλήρη αποκέντρωση της Υπηρεσίας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών προτείνει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλειος Αλεξανδρής. Συγκεκριμένα, με την επίμαχη επιστολή ο κ. Αλεξανδρής  ζητεί να συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό, ρύθμιση που να προβλέπει την πλήρη αποκέντρωση της Υπηρεσίας Μεταναστευτικής πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, με μεταφορά όλης της διαδικασίας των «εξαιρετικών λόγων» (άρθρο 19 ν. 4251/14) στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανά την Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με δύο επιστολές μας έχουμε ήδη επισημάνει  τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί  στην υπηρεσία Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στον Πειραιά οδός Αγίου Διονυσίου 5. Το εν λόγω κέντρο δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των ανεπαρκών κτιριακών εγκαταστάσεων. Ήδη οι προκαθορισμένες συναντήσεις για κατάθεση αιτήσεων ορίζονται για τον μήνα Δεκέμβριο 2016, ενώ χιλιάδες αιτήματα βρίσκονται σε αναμονή προς διεκπεραίωση. Ο ΔΣΑ έχει ζητήσει  την ακώλυτη και απρόσκοπτη παραλαβή των αιτήσεων και την ταχύτατη εξέτασή τους. Για την άμεση εξομάλυνση της κατάστασης έχει προταθεί η πλήρης αποκέντρωση με μεταφορά όλης της διαδικασίας των «εξαιρετικών λόγων» (άρθρο 19 ν. 4251/14) στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανά την Ελλάδα.

Στο προσχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις του νόμου 3907/2011 (ΦΕΚ Α΄ 7), τροποποιήσεις του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α΄80),προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)» (L 180/29.6.2013), και άλλες διατάξεις» που είχε τεθεί σε  δημόσια  διαβούλευση  μεταξύ  5 – 12  Φεβρουαρίου  περιλαμβάνεται ρύθμιση που προβλέπει την πλήρη Αποκέντρωση της διαδικασίας (άρθρο 16 παρ.7) .

Εισάγεται σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής προς ψήφιση από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση) (L180/29-6-2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», που δεν περιλαμβάνει την κρίσιμη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 7 του ως άνω προσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η ως άνω διάταξη του προσχεδίου για την αποκέντρωση της Διαδικασίας των Εξαιρετικών Λόγων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.