Στα 19 της χρόνια έμαθε όχι μόνο τι θα πει να εγκαταλείπεις με βίαιο τρόπο το σπίτι σου, αλλά και πως στην αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή μπορείς να βρεθείς ξαφνικά στα σκοτεινά μονοπάτια της παράνομης εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Μια νεαρή πρόσφυγας, που αναγκάστηκε να φύγει από τη χειμαζόμενη από τα δεινά πατρίδα της, κατάφερε να σπάσει τα «δεσμά» και να βρεθεί στην ασφαλή αγκαλιά των ανθρώπων του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Α21, που από το 2008 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων της παράνομης εμπορίας ανθρώπων.

Η 19χρονη είχε πέσει θύμα επιτήδειου, που υποσχόμενος να της προσφέρει ένα ασφαλές ταξίδι στην Ευρώπη, την έθεσε υπό τον έλεγχό του. Όταν, όμως, η κοπέλα έφτασε στην Ελλάδα, μέλη του προσωπικού του κέντρου ταυτοποίησης κατάλαβαν ότι βρισκόταν σε κίνδυνο και κάλεσαν τη γραμμή 1109 (γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων).

Η υπόθεση της 19χρονης δεν είναι μοναδική όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άρης Καρδασιλάρης, εθνικός αντιπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Α21.

«Υπήρξε μια υπόθεση που η κοπέλα και ο διακινητής βρίσκονταν μαζί στο camp. Η κοπέλα θεωρούσε ότι θα τη βοηθούσε να περάσει στην Ευρώπη και ξαφνικά αυτός άρχισε να την απειλεί. Ξεκίνησε να της λέει ότι μπορώ να σε κάνω ό,τι θέλω και όταν πάμε στην Αθήνα θα σε βγάλω να δουλέψεις στο πεζοδρόμιο. Η κοπέλα μίλησε σε κάποιους κι έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσής της και μεταφέρθηκε στον ξενώνα μας» τονίζει και αποκαλύπτει πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις θυμάτων trafficking μεταξύ των προσφύγων. Αποφεύγει, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες σεβόμενος τόσο την «ευαίσθητη» φύση τού θέματος, αλλά κυρίως τα ίδια τα θύματα.

Οι πρόσφυγες, επισημαίνει ο κ. Καρδασιλάρης, είναι μία από τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες σε ό,τι αφορά την προσέγγιση από τα κυκλώματα που δρουν στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Δεν μιλούν συνήθως τη γλώσσα της χώρας προορισμού τους και πέφτουν θύματα επιτήδειων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι. Το συστατικό, όμως, που κρατάει τα θύματα δέσμια και μπορεί κάποιος εύκολα να τα εκμεταλλευτεί είναι πως δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, την προστασία που μπορούν να βρουν στις Αρχές» υπογραμμίζει.

Θέλοντας να βοηθήσει τους πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, αλλά και ν’ απλώσει ένα δίχτυ προστασίας γύρω απ’ αυτούς, η Α21 άρχισε από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης να δραστηριοποιείται στην Ειδομένη και στη συνέχεια και στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Οινούσες), τοποθετώντας κοντέινερ με νιπτήρες και ντουζιέρες, στους τοίχους των οποίων υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες (σε αραβικά, φαρσί και αγγλικά) για το πού μπορεί να αποταθεί ένα θύμα του trafficking (στη γραμμή 1109 και στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112).

Α21 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία σου είναι το υπέρτατο αγαθό και κανείς δεν μπορεί να σε εξαναγκάζει να κάνεις πράγματα χωρίς τη θέλησή σου» προσθέτει.

Στοχεύοντας στο να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα της δράσης της προς όφελος των ίδιων των θυμάτων, η Α21 -η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδεύσει πάνω από 1.500 αστυνομικούς πάνω στο trafficking σε συνεργασία με το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας- εκπαιδεύει και υπαλλήλους των διαφόρων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στα νησιά, προκειμένου να μπορούν να εντοπίζουν τέτοιου είδους περιπτώσεις και να ενημερώνουν τόσο το θύμα για τα δικαιώματά τους όσο και τους κατάλληλους φορείς.

«Για να ταυτοποιηθεί ένα θύμα στην Ελλάδα σημαίνει πως έχει ήδη πέσει θύμα εκμετάλλευσης» εξηγεί, από την πλευρά της η Κάλλη Μυτιληναίου, που έχει αναλάβει τη δράση της Α21 για τους πρόσφυγες. Θυμάται χαρακτηριστικά μια περίπτωση κοπέλας που ούσα ήδη θύμα εκμετάλλευσης στην Τουρκία προωθήθηκε από τους διακινητές για περαιτέρω εκμετάλλευση στην Ευρώπη. «Τους βάζουν στις βάρκες και έχουν κάποιον από την άλλη πλευρά που θα τους παραλάβει» επισημαίνει, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν σε αυτές τις περιπτώσεις τα κυκλώματα.

Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα, κάποιος εξαναγκάζεται στα δεσμά της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας και η Α21, όπως εξηγούν -με μια φωνή- ο Άρης Καρδασιλάρης και η Κάλλη Μυτιληναίου, θέλει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες, που προέρχονται από ζώνες εμπόλεμες, όπου η διάχυση της πληροφορίας είναι πολύ δύσκολη, θα έχουν στον ρου του ταξιδιού τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους ώστε να μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους.