Μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη επέστρεψαν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου το απόγευμα οι 200 Έλληνες Πρόσκοποι από το Παγκόσμιο Τζάμπορη της Σουηδίας, όπου για δέκα μέρες έζησαν «Απλά Προσκοπικά» μαζί με 40.061 Προσκόπους από 146 χώρες. Με έντονες αναμνήσεις και εμπειρίες που σημάδεψαν τη ζωή τους, γύρισαν στην πατρίδα με την επιθυμία να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Συμμετέχοντας σε δεκάδες παιχνίδια και δραστηριότητες, οι Πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη διαφορετικότητα που υπάρχει στον πλανήτη, αλλά και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο.

Μια παγκόσμια καμπάνια «Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» ξεκίνησε στο Τζάμπορη. Οι Πρόσκοποι ενημερώθηκαν για τη συμβολή των Προσκόπων σ’ όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ειρήνη και ανέλαβαν να εξηγήσουν τη δική τους, μικρή συμβολή στην εδραίωση της ειρήνης.

Δημιούργησαν νέους φίλους, γεφυρώνοντας τις πιο απίθανες πολιτιστικές διαφορές και αποδεικνύοντας ότι ο Προσκοπισμός είναι μια πραγματική δύναμη ειρήνης και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων. Χώρες που έχουν δυσκολίες μεταξύ τους μπορούν να μάθουν από τους Προσκόπους τους.

Περισσότερες από 20.000 σκηνές στήθηκαν στο χώρο του Τζάμπορη, κάνοντάς το την τέταρτη πόλη της νότιας Σουηδίας. Ετοιμάστηκαν περισσότερα από 1.500.000 γεύματα, ενώ χρειάστηκαν 2.400.000 ώρες εθελοντικής εργασίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί το Τζάμπορη. 

Χιλιάδες Πρόσκοποι υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν από 100 ώρες κοινωνικής υπηρεσίας ο καθένας, αποδεικνύοντας τη δύναμη του Προσκοπισμού στην κοινωνική προσφορά, σε όλο τον κόσμο. 

Ένα παράδειγμα του πνεύματος αλληλεγγύης είναι η δωρεά 740 σκηνών από τους Προσκόπους της Αμερικής στους Προσκόπους από τη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, την Αρμενία, το Αζερμπαϊντζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ πρόσφεραν σκηνές σε Προσκόπους από την περιοχή των μεγάλων λιμνών της Αφρικής.