Κορυφώνονται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι «οι πόλεις θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Θέτοντας τη βάση των διεκδικήσεών τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν, για περισσότερες από 15 ημέρες, για απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και εκ νέου κατάρτισή τους από μηδενική βάση και δίνουν «προθεσμία» πέντε ημέρες, για τη σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή.

«Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο» επισήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης. Τονίζεται, ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα.

Υπογραμμίζεται δε ότι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων συγκάλεσε για την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2016 έκτακτη γενική συνέλευση στην Κατερίνη και με ευρύ κάλεσμα προς όλα τα μπλόκα, στόχος είναι να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το τι μέλλει γενέσθαι από την Παρασκευή και μετά.

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Σε μια «κλωστή» φαίνεται ότι κρέμονται οι σχέσεις των αγροτών στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και τις υπηρεσίες στη γειτονική χώρα.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφασίστηκε από χθες να σκληρύνουν τη στάση τους και να μην επιτρέπουν τη διέλευση ούτε στα ΙΧ οχήματα και στα λεωφορεία, κάτι που, ωστόσο, και οι ίδιοι «δυσκολεύονται να τηρήσουν», αφού όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Βισαλτίας και μέλος της συντονιστικής Στέργιος Λίτος «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».

Στο μεταξύ χθες το βράδυ σημειώθηκε ένταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί και πολίτες δεν επέτρεπαν τη διέλευση ΙΧ, λεωφορείων και φορτηγών σε Έλληνες, αλλά και σε όσους ήθελαν να βρεθούν επί βουλγαρικού εδάφους εκείνη την ώρα, μετά τις 8 το βράδυ. «Όπως οι Έλληνες αγρότες με τα μπλόκα έκλεισαν τους δρόμους, έτσι και αυτοί δεν επέτρεπαν σε κανέναν για περίπου μιάμιση ώρα να περάσει στη Βουλγαρία» μας γνωστοποίησε ο κ. Λίτος. Αστυνομική δύναμη, τελικά επέφερε την τάξη και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε κανονικά. Οι αγρότες εμμένουν και σήμερα να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ και σήμερα αποχωρεί δύναμη από το μπλόκο για το τελωνείο των Ευζώνων. Υπενθυμίζεται ότι χθε οι αμπελουργοί της περιοχής, τράταραν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο χρονικό διάστημα 16:00-21:00» όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Στα δύο μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια, το τελωνείο Εξοχής «από σήμερα μπαίνει στο χορό των πολύωρων αποκλεισμών».

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στους Ευζώνους για ενίσχυση και συμπαράσταση και αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όπως μας είπε χαρακτηριστικά «λειτουργούμε ως βαλβίδα ανακούφισης για τους οδηγούς που έρχονται από νότια και προβαίνουμε σε κλεισίματα συμβολικού χαρακτήρα και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από χθες αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00), στα «πράσινα φανάρια» ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20;00. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής Δημήτρης Παπαδάκης, από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να κλείσουν 19:00-21:00, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, με την συμμετοχή του εμπορικού και εργατικού συλλόγου και με όλη την κοινωνία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00), στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Στο μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει σήμερα αυτοκινητοπομπή από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού στο κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.