«Για Κέβιν Σπέισι καλά πάμε;», ρωτούσαν αστειευόμενοι τέσσερις νεαροί καθώς πλησίαζαν στον χώρο του πάρκινγκ. Είχαν ήδη περάσει κάποια λεπτά στην ουρά που σχημάτισαν τα αυτοκίνητα λίγα χιλιόμετρα πριν από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Την ώρα που κότερα προσέγγιζαν το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, όπως αναφέρουν τα «Νέα» μια λαοθάλασσα απλωνόταν στον δρόμο για το αρχαίο θέατρο. Εκεί όπου τρεις ώρες αργότερα αποθεωνόταν ο Κέβιν Σπέισι ως Ριχάρδος Γ’. Ολη η Επίδαυρος και οι γύρω περιοχές, από τους επιχειρηματίες έως την Τροχαία και το Λιμενικό, κινήθηκαν σε πυρετώδεις ρυθμούς για να υποδεχτούν περίπου 28.000 θεατές μέσα σε ένα τριήμερο. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Old Vic, στο πλαίσιο του Bridge Project, έφτασε στην Ελλάδα έναν μήνα μετά την πρεμιέρα της στο Λονδίνο.

Το καλύτερο τριήμερο της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, όπως έλεγαν επιχειρηματίες που είδαν τα 15 ξενοδοχεία της περιοχής γεμάτα – ο «Αριστοτέλης» ήταν κλεισμένος για τον μεγάλο σταρ και μέλη του θιάσου. Στις ταβέρνες δεν έπεφτε καρφίτσα.

«Δυστυχώς είναι όλα τα τραπέζια κλεισμένα», ήταν η απάντηση που έδιναν οι ιδιοκτήτες των 35 εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου. Φωτορεπόρτερ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα, πριν από την πρεμιέρα, στο λιμάνι εν αναμονή αφίξεων σταρ και κοσμικών, που τελικά δεν κατέπλευσαν. Οι φήμες περί άφιξης του πρίγκιπα Αλβέρτου με την πριγκίπισσα Σαρλίν Γουίτστοκ, των Τζόνι Ντεπ, Ελτον Τζον, Τζον Μάλκοβιτς, Μπρους Γουίλις έμειναν απλώς φήμες.

Με λάπτοπ, αρκετοί τουρίστες και Ελληνες έσπευσαν σε τοπικά καφέ με Ιντερνετ για να ενημερωθούν λίγο πριν από την παράσταση για το έργο «Ριχάρδος Γ’» και τον Σαίξπηρ. Δεν είναι τυχαίο ότι βιβλιοπώλες σε Επίδαυρο και Αθήνα κατέβαζαν από τα ράφια και τον τελευταίο «Ριχάρδο» όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Αργότερα, οι περίπου 9.500 θεατές της πρεμιέρας, όρθιοι, χάριζαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα στον Κέβιν Σπέισι, που υποκλίθηκε στο κοινό φορώντας το ματωμένο πουκάμισο του δολοπλόκου βασιλιά.Χειροκρότημα που ήρθε αφού προηγουμένως ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες τον… κρέμασε ανάποδα τα τέσσερα τελευταία λεπτά της παράστασης.

«Οσοι είχαν σχεδιάσει να κάνουν διακοπές στην Επίδαυρο, προτίμησαν το τριήμερο της παράστασης για να τα συνδυάσουν», έλεγε ο δήμαρχος Επιδαύρου, Κώστας Γκάτζιος. Ο οποίος σχολίαζε το πλήγμα στον τουρισμό που έφερε η ακύρωση της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Μικρά Διονύσια» και οι ανακοινώσεις για κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου που λίγο έλειψε να πλήξουν τους «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. «Εχουμε τέσσερις επιβάτες στο κότερο. Ηρθαν από Λονδίνο (;). Μήπως υπάρχουν εισιτήρια;», ρώτησαν τον δήμαρχο άντρες του Λιμενικού. «Μόλις ενημερώθηκαν για την παράσταση και θα κάνουν στάση για να τη δουν». Πού να ‘ξεραν όμως ότι τα εισιτήρια είχαν κάνει φτερά από τις πρώτες κιόλας ώρες της προπώλησης. Πράγμα που έκανε τους διοργανωτές να προσθέσουν τρίτη παράσταση και να σκεφτούν προς στιγμήν σοβαρά ακόμη και το ενδεχόμενο τέταρτης για σήμερα. Κάτι που δεν θα γίνει, καθώς αρχίζει ήδη πρόβες ο κατά Μιχαήλ Μαρμαρινό «Ηρακλής Μαινόμενος» του Εθνικού Θεάτρου.