Με αλλαγές κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και έχει χωρίσει στα δύο την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας το ν/σ θα ψηφιστεί αυστηρά πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές καθώς και ότι η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων μετά από τριετείς σπουδές παρέχεται σε όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ακόμη προβλέπεται ότι για την επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών και για την επιλογή του πρύτανη πρέπει να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών.

Σε χτεσινή της συνεδρίαση, πάντως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών επαναβεβαίωσε παλαιότερο ψήφισμά της εναντίον του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για επαίσχυντες διατάξεις και πραξικοπηματική ψήφιση του ν/σ από τη Βουλή.

Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες πανεπιστημιακοί που έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις αλλαγές τονίζοντας πως αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη.