Παγκόσμια ημέρα επιζώντων αυτοκτονίας

Για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 8-10 άτομα που πενθούν


ΕΛΛΑΔΑ
19:57
21/11/2015
Παγκόσμια ημέρα επιζώντων αυτοκτονίας
3
loading

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Αυτοκτονίας η σημερινή και στο πλαίσιό της ο μη κυβερνητικός οργανισμός ΚΛΙΜΑΚΑ καλεί όσους μαστίζονται και υποφέρουν από την τραγωδία της αυτοκτονίας οικείων τους προσώπων, να στραφούν στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και να ζητήσουν βοήθεια.

«Τους ζητάμε να τολμήσουν. Να μιλήσουν εκεί που πρέπει. Θα αλαφρώσουν την ψυχή τους και την ψυχή των αγαπημένων τους που έφυγαν. Αλλά και για όσους μπόρεσαν να ματαιώσουν το τελευταίο βήμα, στο κενό, δεν είναι αργά. Όπου δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια. Δεν είναι σλόγκαν. Είναι αλήθεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά άτομα της Ομάδας Επιζώντων Αυτοκτονίας της Κλίμακας, που τώρα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοκτονίας είναι αφιερωμένη στους πενθούντες αυτοκτοκτονίας. Πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει συγγενικό, φιλικό ή οικείο πρόσωπο από αυτοκτονία, με σημαντικές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολλές φορές δύσκολο, καθώς λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αποδεχτούν το γεγονός της αυτοκτονίας. Το στίγμα και οι ψίθυροι του κοινωνικού περίγυρου δυσκόλεψαν τις ζωές πολλών επιζώντων. Όπως σημειώνει η ΚΛΙΜΑΚΑ, «κάποιοι από αυτούς μπορούν ανοιχτά να πουν ότι ο άνθρωπός τους αυτοκτόνησε. Οι περισσότεροι, όμως, χρειάστηκε να ισχυριστούν ξαφνικές ασθένειες και ατυχήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία «περίεργη» γειτονιά, έναν «άκαμπτο» ιερέα. Κάποιοι ταλαιπωρούνται χρόνια μη μπορώντας να μπουν στο σπίτι του αυτόχειρα, στη «σκηνή του εγκλήματος», αποστερημένοι προσωπικών αντικειμένων και αναμνήσεων».

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας λειτουργεί σήμερα από την ΚΛΙΜΑΚΑ, έναν κοινωνικό φορέα που συνέδραμε ουσιαστικά από το 2000 στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πρώτο επίπεδο, οι δράσεις και τα προγράμματα του φορέα στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των κοινωνικά αποκλεισμένων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός ενεργού ρόλου απέναντι στη ζωή, προς την υπεύθυνη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, τη σταδιακή αυτονόμηση και την ισότιμη ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 8-10 άτομα που πενθούν.

Στην Ελλάδα, μόνο για το 2013 καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 533 αυτοκτονίες. Αυτές, σύμφωνα με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, αφήνουν πίσω τουλάχιστον 2500-3000 επιζώντες ετησίως.

Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στην οποία η ΚΛΙΜΑΚΑ συμμετέχει ως εθνικός αντιπρόσωπος, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του ζητήματος, έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για τους επιζώντες με στόχο την έρευνα, ευαισθητοποίηση και προώθηση δράσεων υποστήριξής τους.

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης και η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (τηλεφωνικός αριθμός 1018) λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι κλήσεις, από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έχουν αστική χρέωση. Είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar tis

  Μην αυτοκτονείτε ρε παιδιά.
  Η ψυχή είναι αιώνια, δεν αναπαύεται με την αυτοκτονία.

  Σε ανθρώπους που είχαν προβλήματα λέγαμε ότι το τώρα φαίνεται δύσκολο αλλά δεν ξέρουμε τις χαρές που επιφυλάσσει ο Θεός μετά. Και πράγματι μετά από καιρό τους ήρθανε χαρές από αλλού που δεν περίμεναν.

  Και όσοι έχετε οικονομικές δυσκολίες ή αν γίνει και η κατάρρευση που λέγεται, μη φοβάστε, θα έρθουν και οι καλύτερες ημέρες που έχουν προφητευθεί.

  Ήξερα κάποιο άτομο που ήταν σε απελπισία, (ενώ δεν ήταν ούτε είναι της εκκλησίας μάλλον όμως κατά παραχώρηση Θεού) του παρουσιάζεται ο δαίμονας να γελά για την κατάστασή του. Συνήλθε μετά από αυτό το γεγονός και τώρα όλα στη ζωή του καλά, ξεπεράστηκαν και τα προβλήματα που τον έθλιβαν.

  1. avatar SuperLuna

   μη γενικεύεις... μέγα λάθος...

   1. avatar tis

    Πες περισσότερα, τι ακριβώς θεωρείς γενίκευση;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει