Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 72 ετών νικημένος από τον καρκίνο, οι χρήστες των social media άρχισαν να ανεβάζουν ο ένας μετά τον άλλον το βίντεο από την ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» που είναι πιο… επίκαιρο από ποτέ.

Ο ηθοποιός ως άνεργος πτυχιούχος επιστήμονας, στηλιτεύει τα «κακώς κείμενα» της τότε εποχής. Η ταινία είναι του 1981.

«Έξι χρόνια στο Δημοτικό, έξι χρόνια στο Γυμνάσιο-τότε ακόμα δεν ήταν το Λύκειο- έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, έξι χρόνια στο εξωτερικό. Σπούδασα μηχανολόγος-μεταλλειολόγος με ειδικότητα στις υψικάμινους! Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Όταν ήμουν στο Λονδίνο και αναζητούσα τι τομέα θα διαλέξω, η κυβέρνηση εξήγγειλε  νέα μέτρα για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Αυτό για μένα άνοιγε ένα δρόμο, για επιστημονική ειδίκευση ανωτέρου επιπέδου. Βέβαια εκείνο τον καιρό ένας βιομήχανος έλεγε, ότι ο ορυκτός μας πλούτος είναι προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας για τον γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη. Αυτό εγώ τότε δεν το έλαβα υπόψη μου. Γιατί σκέφτηκα και είπα “τι πάει να κάνει αυτός; Πάει να τα βάλει με το κράτος;” Πού να ξέρω όμως ότι κράτος στην ουσία είναι αυτός! Όχι μόνο τον ορυκτό μας πλούτο δώσαμε προίκα στην ΕΟΚ, αλλά όλη την Ελλάδα. Πού να φανταστώ όταν σπούδαζα επιστήμονας, ότι θα γινόμουν μια προίκα. Όλη η παιδεία έχει γίνει μια προίκα. Η ουσία είναι ότι αυτοί δεν είναι πατριώτες! Από εκεί ξεκινάει το κακό» λέει στην ταινία ο Κώστας Τσάκωνας.

Δείτε το βίντεο:

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.