Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (Athens Digital Arts Festival), παρουσιάζει τη δίπτυχη τοιχογραφία επαυξημένης πραγματικότητας του καλλιτέχνη Nίκου Τσουνάκα και της ομάδας του, με τίτλο «Pallas // Nemea». Η τοιχογραφία απεικονίζει μια γυναικεία μορφή που παραπέμπει στην Αθηνά Παλλάδα και μια αντίστοιχη ανδρική εμπνευσμένη από το Λιοντάρι της Νεμέας.

Συγκεκριμένα, οι δύο τοιχογραφίες φιλοξενούνται σε δυο τοίχους της οδού Καλαμιώτου πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και προτρέπουν τους περαστικούς να τις εξερευνήσουν μέσα από έξυπνες συσκευές.

Ο καλλιτέχνης Νίκος Τσουνάκας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (ή αλλιώς Augmented Reality) επιτρέπει την κίνηση ενός φαινομενικά στατικού έργου. Έτσι, ο θεατής ή ο περαστικός, με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet και μέσα από την εφαρμογή Layar, αλληλεπιδρά με το έργο βλέποντας τη συνέχεια του μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη ενώ παράλληλα γίνεται μέρος μιας ψηφιακής διαδραστικής εμπειρίας στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Πρόκειται για δύο τοιχογραφίες που πραγματεύονται τη σχέση μεταξύ της ελληνικής μυθολογίας και του σύγχρονου αστικού πολιτισμού, μεταξύ της street art και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το έργο αποτελεί μέρος μιας σειράς τοιχογραφιών που σκοπός τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο, μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών τοιχογραφίας και πολυμεσικών, διαδραστικών τεχνολογιών.

Το «Pallas // Nemea» συμπληρώνει μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που επιμελείται το Athens Digital Arts Festival σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με σκοπό να προάγει τη σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο και να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.