Προβληματισμός στο υπουργείο Παιδείας λόγω των μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης που καταθέτουν οι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο αριθμός των αιτήσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τις 11:000, όταν πέρυσι μόλις 4.000 άτομα είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συνταξιοδότησης λήγει στις 20 Αυγούστου και στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα ανακύψουν από τη μαζική «έξοδο».

Εάν ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων φτάσει στις 15.000, τότε πρέπει να χτυπήσει «συναγερμός».

Το υπουργείο έχει λάβει την απόφαση να μην υπάρχουν πουθενά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές να διδάσκουν δύο παρεμφερείς ειδικότητες όπου χρειάζεται ή να παραδίδουν καλλιτεχνικά μαθήματα και γυμναστική σε δημοτικά σχολεία, οι μεταθέσεις μειώνονται κατά 33% και κανένας δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το σχολείο όπου διορίστηκε προτού περάσει τριετία.

Επίσης από τη νέα σχολική χρονιά 4.000 άτομα θα μετακινηθούν από τα γραφεία σε αίθουσες διδασκαλίας και επιπλέον 1.350 εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν από το εξωτερικό καθώς μεταξύ 2008-2009 αυξήθηκε ο αριθμός όσων υπηρετούσαν σε σχολεία του εξωτερικού κατά 22%.