Η φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η ιδέα της γεννήθηκε με αφορμή την 17χρονη Στέλλα που πάσχει από τετραπληγία. Η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγξει ο εγκέφαλός της είναι αυτή του δεξιού ποδιού της, ενώ πρόκειται για μια κοπέλα νοητικά υγιή με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Η ιδέα βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου και η κ. Καλαμπρατσίδου συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ και αναζητεί τρόπους για να αξιοποιηθεί εμπορικά η πλατφόρμα.

Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω ενός λάπτοπ ή tablet και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Στην περίπτωση της Στέλλας ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο χειρίζεται με το πόδι, λειτουργεί ως ποντίκι και της δίνει πρόσβαση στα εικονίδια της εφαρμογής μέσω του αυτόματος κυκλικού σκαναρίσματος των εκάστοτε επιλογών.

Τα εικονίδια καλύπτουν λεκτικά μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, φυσικών αναγκών, επιθυμιών, όπως διψάω, πεινάω, πονάει το κεφάλι μου, θέλω να μείνω μόνη μου ή να φορέσω αυτό, κάτι που όπως επισημαίνει η κ. Καλαμπρατσίδου «είναι μια αξία ανεκτίμητη, παρότι εμείς το θεωρούμε δεδομένο και δεν το καταλαβαίνουμε».

«Είναι σαν να έρχεται ξαφνικά ένα δώρο για το παιδί σου» λέει ο πατέρας Κώστας Κουμπιάδης. Ο ίδιο εξηγεί ότι είδε την ψυχολογία της κόρης του να αλλάζει χρησιμοποιώντας την εφαρμογή και να θέλει να ασχολείται όλο και περισσότερο με αυτή.