Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τους αρχαιολόγους για τον Τύμβο Μαραθώνα παραχώρησε σήμερα ο δήμαρχος της περιοχής Ηλίας Ψινάκης, επιμένοντας στην ανάγκη αξιοποίησης και προβολής των αρχαίων και ασκώντας εκ νέου κριτική στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την άρνησή του να παραχωρήσει τον Τύμβο για τη συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

«Η υπουργός Πολιτισμού όταν λέει ότι το ΚΑΣ κάνει καλά τη δουλειά του εγώ λέω ότι δεν την κάνει καλά τη δουλειά του», σημείωσε, μεταξύ άλλων, μπροστά από τον χώρο του Τύμβου και τονίζοντας πως αποτελεί έναν από τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που παραμένει αναξιοποίητος.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μετανιώνει για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, σημειώνοντας πως «τώρα ο κόσμος ξύπνησε» και ότι «έχει μάθει ορισμένα πράγματα». «Αν θέλουν να παίξουν, θα παίξουν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στον Μαραθώνα δεν θα παίξουν», υπογράμμισε.

marathonas_psinakis4

Την κόντρα πυροδότησε ανάρτηση του Ηλία Ψινάκη στο Instagram, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θέλω προσωπικά να αφιερώσω σε καμιά 15αριά ξινές οπισθοδρομικές και ανοργασμικές που δεν μας άφησαν να την κάνουμε στο χώρο που έπρεπε…»

Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που ο δήμαρχος Μαραθώνα τα έβαζε με το ΚΑΣ, αφού πριν από πέντε εβδομάδες είχε ανεβάσει και άλλη φωτογραφία στο Instagram με τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος έδωσε συναυλία για την πανσέληνο του Ιουλίου. Και τότε, ο Ηλίας Ψινάκης τα έβαζε με τους «σοφούς» -όπως τους χαρακτήριζε- του Συμβουλίου που απέρριψαν την αίτησή του να γίνει η συναυλία στον Τύμβο του Μαραθώνα, για τον οποίο είχε δεσμευθεί ως δήμαρχος να τον καθαρίσει «γιατί είναι σαν αχούρι, όπως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι του Μαραθώνα». Και τότε ο δήμαρχος μιλούσε για «ανθρωπάκια» που δεν συνειδητοποιούν ότι το μόνο που έχει απομείνει στην Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της.

marathonas_psinakis5

«Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», ήταν η απάντηση που ήρθε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Το “ατόπημά” τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια κατά τη διάρκεια της συναυλίας της», πρόσθεταν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι και καταδίκαζαν «απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας».

marathonas_psinakis8

Η τοποθέτηση της Πρωτοψάλτη

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μετά το σάλο που προκλήθηκε, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Θα ήθελα να απαντήσω στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα τις δηλώσεις του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη πριν την έναρξη της συναυλίας μου.

marathonas_psinakis6

marathonas_psinakis7

Διαφωνώ κάθετα με δηλώσεις που καταγράφονται ως προσβλητικές, διαχωρίζω την θέση μου από αυτή τη φρασεολογία που είναι αντίθετη με τον πολιτισμό μου, το ήθος μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου ως γυναίκα και ως Ελληνίδα.

Για λόγους αποκατάστασης των πραγμάτων και αποτύπωσης της αλήθειας θέλω να διευκρινίσω ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε ενώπιον μου και ήδη έχω διαχωρίσει την θέση μου από νωρίς μιλώντας απευθείας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Σέβομαι τους Έλληνες αρχαιολόγους και το έργο που υπηρετούν γιατί είναι σπουδαίο».

marathonas_psinakis9

marathonas_psinakis10

marathonas_psinakis11

marathonas_psinakis2

marathonas_psinakis3