Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του τέως υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, η οποία απαγορεύει να εισαχθούν φοιτητές στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ιδρύματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Στο συγκεκριμένο τμήμα είχαν εντοπιστεί κρούσματα «οικογενειοκρατίας» για τα οποία είχε διατάξει η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, προκαταρκτική ενέργεια, ώστε να εξακριβωθεί η τέλεση αδικημάτων παράβασης καθήκοντος, ψευδών βεβαιώσεων και άλλων αμφιλεγόμενων ενεργειών.

Η υπόθεση είχε «πυροδοτήσει» κόντρα ανάμεσα στον κ. Πανάρετο, ο οποίος είχε ζητήσει την κατάργηση του τμήματος, και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών που γνωμοδότησε υπέρ της συνέχισης των προγραμμάτων του.

Το υπουργείο Παιδείας, τελικά, συμπεριέλαβε το τμήμα στη «λίστα» με τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης που εφέτος δε θα δεχτούν φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο προσέφυγε στο ΣτΕ, υποβάλλοντας αίτηση ακυρώσεως και αναστολής ισχύος της απόφασης του Γ. Πανάρετου, θεωρώντας ότι αυτή θίγει το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος και προσβάλει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 
Το θέμα έλαβε διαστάσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο κ. Πανάρετος κατήγγειλε πως το διδακτικό προσωπικό του τμήματος απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.ά.