Την ιστορία με δύο λέξεις προσπαθούν να παρουσιάσουν στο κοινό εκατόν είκοσι πρωτότυπα τηλεγραφήματα από την κατοχή έως το 1974 από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ροδόπη και 20 ακόμη αντίγραφα, σε ψηφιακή εκτύπωση από το αρχείο του τοπικού Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ, τα οποία εκτίθενται από την Τρίτη το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής.

Η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο: «Η Ιστορία με δύο λέξεις: τα τηλεγραφήματα των Γ.Α.Κ. Ροδόπης από την Κατοχή έως το 1974», είναι ενταγμένη στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που είναι η 9η Ιουνίου κι οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού του Δήμου και τα Γενικά Αρχεία Κράτους, Αρχεία Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Ροδόπης.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, παρουσία εκπροσώπων φορέων και επισκεπτών, παρουσιάζονται τηλεγραφήματα που προέρχονται από κοινοτικά αρχεία, το αρχείο της Νομαρχίας, της Διεύθυνσης Εσωτερικών Ροδόπης και χρονολογούνται από την κατοχή, από το 1941 κι έως το 1974, όπως ανέλυσε ο προϊστάμενος Γ.Α.Κ. Ροδόπης Παναγιώτης Κροκίδας. Το παλαιότερο από τα εκθέματα, που προέκυψαν μετά από αυστηρή επιλογή, είναι ένα τηλεγράφημα του 1938 που αφορά στην «απόσπαση χωροφύλακα στο τουριστικό σταθμό Ηρακλείου». Στο σύνολό τους πρόκειται για τεκμήρια που μεταφέρουν πληροφορίες και δεν έχουν δει ποτέ έως τώρα, το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για ανέκδοτα έγγραφα κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία του τόπου», διευκρίνισε σε δήλωσή του ο κ. Κροκίδας.

Τηλεγράφημα

Στην ιστορική αξία των τηλεγραφημάτων εστίασε σε σχετική αναφορά της κι η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρηση Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Νατάσα Λιβεριάδου, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και σίγουρα άξιο προσοχής τόσο για τους παλαιότερους όσο και τους νέους της περιοχής. «Οι παλιοί για να θυμηθούμε κι οι νεώτεροι για να πληροφορηθούμε πώς γινόταν η επικοινωνία εκείνα τα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Λιβεριάδου μίλησε με ικανοποίηση, τόσο για την συνεργασία με το γραφείο των ΓΑΚ στην Κομοτηνή για την διοργάνωση εκθέσεων που φωτίζουν αθέατες πτυχές της τοπικής ιστορίας όσο και για τις σχέσεις με την Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ της Ροδόπης που μετέχει στη διοργάνωση.

Στο χρονολόγιο της ελληνικής τηλεγραφίας, με ορόσημο τη λειτουργία της τηλεγραφικής υπηρεσίας -από τις αρχαιότερες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους- το 1844, αναφέρθηκε ο Νίκος Πίτατζης πρόεδρος της Ένωσης, σε ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης. Το τοπικό πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ μετέχει με μια επιλογή 20 τηλεγραφημάτων από το έτος 1900 κι έπειτα, που αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής του.