Την ώρα που εδώ στη χώρα μας τα ποσοστά ανεργίας καλπάζουν και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η εργασία σε χώρα του εξωτερικού φαντάζει ως η μόνη λύση. Τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το δίκτυο Eures το οποίο προσπαθεί να διευκολύνει την κινητικότητα των πολιτών με διμερείς συνεργασίες, ώστε να φέρει σε επαφή την προσφορά της μίας αγοράς εργασίας, με τη ζήτηση μιας άλλης αγοράς.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στην ιστοσελίδα του Europass. Σε αυτό τον ιστότοπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν φόρμες για να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους και να το παρουσιάσουν με τρόπο σαφή και εύκολα κατανοητό στους εργοδότες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων, είναι η Αγγλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και η Γερμανία. Ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός είναι και η Κύπρος, η οποία είναι κοντά στην Ελλάδα, ως προς τη γλώσσα και την κουλτούρα. Σταθερό παραμένει προς το παρόν το κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, αν και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν να ενημερωθούν.

Σε έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», το νέο κύμα μετανάστευσης δεν μοιάζει με το παλαιότερο των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να φύγουν τώρα δεν είναι εργάτες, αλλά εξειδικευμένοι και με πολλούς τίτλους σπουδών.