Διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τη βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται η διαδρομή του αγωγού, θέματα απαλλοτριώσεων, κ.λπ. σημείωσε μεταξύ άλλων πως το έργο θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 250 θέσεις απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδρομή του αγωγού, για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, ή για τους περιορισμούς χρήσης, που θα επιβληθούν στα εδάφη από τα οποία θα διέλθει.

Η διαδρομή και η εγκατάσταση του αγωγού και των υποδομών του, θα οριστεί με αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των αδειών και της πράξης εγκατάστασης. Για όλες τις μορφές αποζημιώσεων, που προβλέπονται, βαρύνεται η Διεθνής εταιρία Trans-Balkan, η οποία θα κατασκευάσει το έργο.

Παρέχει, επίσης, στην εταιρεία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές, ή κοινοτικές εκτάσεις, τμήματα αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα θάλασσας και λιμένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση.