Ούτε λίγο ούτε πολύ οι επικεφαλής της τρόικα ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση να απολύσει του μισούς συμβασιούχους που απασχολούνται στο δημόσιο ενώ απαίτησαν και μεγάλες περικοπές στα ποσά που δαπανά το δημόσιο για για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση τέθηκαν επί τάπητος το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο με την τρόικα να απαιτεί να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα περιοριστούν στις 25.000 τον χρόνο έως το 2015. Με αυτό το μέτρο αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. την επόμενη τριετία.

Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 130.000 εργαζομένους.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στο Δημόσιο και επιμένουν ότι το πλεονάζον προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αναδιοργάνωση των φορέων, θα μετατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις του «στενού» δημόσιου τομέα.

Επιπλέον μείωση των δαπανών για την υγεία ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο οι επικεφαλής της τρόικα. Η συνολική δαπάνη για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 2 δισ. 350 εκατ., από τα οποία, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 εκατ. μπορούν να εξοικονομηθούν.

Παράλληλα έγινε συζήτηση για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, για την οποία οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου με το ακραίο σενάριο να προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά 10.000 οι κλίνες στα νοσοκομεία.

Η τρόικα εντόπισε αδυναμίες ως προς την επιστροφή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η οποία αν και είχε υπολογιστεί στο 4 με 4,5%, προέκυψε λογιστικά ότι δεν θα είναι μεγαλύτερη από 2,5 με 2,8%.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα συναντήσει τους φαρμακοποιούς και όπως ανέφερε και στα μέλη της τρόικα θα τους ζητήσει πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, δηλαδή να ανοίγουν τα φαρμακεία τους Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, καθώς και Σάββατο.