Την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία δίνει μάχη για την επιβίωση της, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, δείχνει να την έχει ήδη χάσει. Ομόνοια, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αθηνάς, Πατησίων ακόμα και ο λαμπρός πεζόδρομος της Ερμού, είναι μερικοί μόνο από τους κεντρικούς δρόμους που φωνάζουν εγκατάλειψη.

Καταστήματα το ένα δίπλα στο άλλο κλειστά εδώ και μήνες, με τις πινακίδες «ενοικιάζεται» να έχουν σχεδόν ξεθωριάσει. Δίπλα σε αυτά τα άδεια πλέον καταστήματα, έρχονται να προστεθούν και αρκετά κεντρικά ξενοδοχεία που έκλεισαν τις πόρτες τους, κανείς δε γνωρίζει για πόσο.

Όσο για τα ανοιχτά καταστήματα, αρκετά είναι αυτά που προσπαθούν με προσφορές να διεγείρουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ενός κόσμου που σχεδόν φοβάται πλέον να κατέβει στο κέντρο από μία ώρα και μετά. Σε κάποια από αυτά η διαδικασία της μεταφοράς σε άλλη περιοχή ή του κλεισίματος της επιχείρησης είναι ήδη καθοδόν ενώ μέρα με τη μέρα δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη θέση τους στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Προσπαθούμε να μιλήσουμε με εμπόρους της περιοχής και με τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάζουμε η απογοήτευσή τους γίνεται εμφανής. Κάνουν λόγο για τη μεγάλη πτώση στην εμπορική κίνηση, για τα έξοδα, τους φόρους και τις τράπεζες που έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού. Για την εγκληματικότητα που οργιάζει και τρομάζει τους πελάτες, αλλά και το παραεμπόριο που θεριεύει κάθε φορά που η δημοτική αστυνομία απομακρύνεται.

Μας μιλάνε για τα χρέη που τους έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό αλλά και για τις σκέψεις τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μια για πάντα. Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Σοφρωνά Γεώργιο ο οποίος μας περιγράφει με ζοφερά λόγια την εικόνα του εμπορικού κέντρου. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά το κέντρο της Αθήνας νεκρώνει από το φόβο μετά τις 3 το μεσημέρι αφού η γκετοποίηση και η εγκληματικότητα δεν αφήνουν τον κόσμο να κατέβει για ψώνια.

Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος της σημερινής κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Σοφρωνά, οι λόγοι είναι πολλοί και οι ευθύνες μοιράζονται τόσο στην εκάστοτε κυβέρνηση όσο και στους ίδιους τους επιχειρηματίες και στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται κάθε τόσο.

Μέσα σε όλα αυτά, οι πορείες, οι απεργίες των ΜΜΜ, η αυξήσεις των εισιτηρίων μεταφοράς, τα εμπορικά κέντρα που ανοίξανε μαζικά, η οικονομική ανασφάλεια και οι ανεύθυνη φημολογία για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό και απαισιόδοξο κλίμα για καταναλωτές και εμπόρους.


Φυσικά για το κλείσιμο των εκατοντάδων καταστημάτων ευθύνες κατά τον κ. Σοφρωνά έχουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ώθησαν στα όρια τους τις επιχειρήσεις και η κρίση στην οικονομία δεν απέδωσε το ρίσκο που πήρανε με αποτέλεσμα το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων αλλά και το χάσιμο δεκάδων θέσεων εργασίας.

Μέσα σε όλα αυτά το παραεμπόριο που έχει κατακλύσει σχεδόν κάθε γωνιά της Αθήνας μοιάζει με χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Με τιμές που δεν μπορεί να συναγωνιστεί το κάθε νόμιμο κατάστημα και πουλώντας την πραμάτεια τους κυριολεκτικά έξω από την πόρτα των νόμιμων επιχειρήσεων, οι παράνομοι μικροπωλητές βάζουν πραγματικά την ταφόπλακα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας ο τζίρος του παράνομου εμπορίου μαζί με τις απώλειες από ΦΠΑ και φόρους ξεπερνά το ποσό των 40 δις ευρώ το χρόνο κάνοντας λόγο για μία τεράστια πληγή.
Όσο το γιατί δεν καταπολεμάτε το παραεμπόριο, ο κ. Σοφρωνάς πιστεύει ότι ενώ η αστυνομία έχει τα μέσα και τον τρόπο, λείπει η πολιτική βούληση και οι εντολές δεν είναι αυτές που πρέπει.

Όσο για το μέλλον ο κ. Σοφρωνάς πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να σοβαρευτεί και τονίζει πως οι έμποροι δεν ζητούν δάνεια αλλά ζητούν δουλειά. Ζητάνε να αλλάξει το κλίμα και η ψυχολογία του κόσμου για να μπορέσει ξανά να έρθει στα καταστήματα.