Τους 81 φθάνουν οι μετανάστες απεργοί πείνας, που έχουν μεταφερθεί από το κτίριο Υπατία σε διάφορα νοσοκομεία, με τους 3 τελευταίους να έχουν διακομισθεί το τελευταίο ημίωρο.

Ο γιατρός, Θανάσης Καραμπέλης, από την ομάδα παρακολούθησης της υγείας των απεργών δήλωσε «αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει τελικά νεκρούς, αφού δεν είναι οι απεργοί, που εκβιάζουν την κυβέρνηση, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που τους εκβιάζει ωθώντας τους στον θάνατο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσοι δέχονται βοήθεια στα νοσοκομεία και επιστρέφουν, συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από νερό, καθώς τούς έγιναν σχετικές υποδείξεις από τους γιατρούς, δεδομένου του κινδύνου πρόκλησης μίας μόνιμης βλάβης στα νεφρά τους.

Εν τω μεταξύ, τη λύπη του για τη συνέχιση της απεργίας πείνας από τους περίπου 300 μετανάστες, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ραγκούσης επέρριψε σημαντικές ευθύνες σε όλους αυτούς που καθοδηγούν πολιτικά τους απεργούς πείνας και «βγαίνουν καθημερινά και μιλούν στα κανάλια», ενώ τους κατηγόρησε ότι έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ των αρχών και των μεταναστών. Ένας διάλογος, πρόσθεσε, που θα ενημέρωνε τους απεργούς για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, που είναι από τα πιο σύγχρονα, όπως είπε.

Ο κ. Ραγκούσης, επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος για να δοθεί λύση στο ζήτημα είναι να υπαχθούν οι μετανάστες στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά, ρητώς και κατηγορηματικώς, να υπάρξει ειδική μεταχείριση εκτός του νόμου, καθώς αυτό θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες παράνομες νομιμοποιήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα έξωσης των απεργών πείνας από το Μέγαρο Υπατία, με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα.