«Φτωχό συγγενή» θυμίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες. Η περικοπή κονδυλίων στην Ελληνική Αστυνομία έχει στεγνώσει τα ρεζερβουάρ των περιπολικών από καύσιμα, έχει αδειάσει τα γραφεία από αναλώσιμη ύλη, έχει αφήσει τα κτήρια χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.

Ούτε για τη σίτιση των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια, με τους αστυνομικούς να τσοντάρουν για ένα πιάτο φαγητό.

Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για δραστικό περιορισμό των δαπανών για τις λειτουργικές ανάγκες των αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλούνται να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα σε 24ωρη βάση, κρατά τη λειτουργία τους σε τεντωμένο σκοινί.

Ο κίνδυνος σύντομα το σύστημα να καταρρεύσει είναι ορατός για τους συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορεί να σπεύσει σε συμβάν ούτε περιπολικό.

Προς το παρόν στα τμήματα και τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας οι μέρες και οι εβδομάδες κυλούν με «μπαλώματα».

Οι αυξημένες ανάγκες για συντηρήσεις και επισκευές των οχημάτων σε περιπολία, τα οποία καταγράφονται πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, καλύπτονται χάρη στο φιλότιμο των επαγγελματιών της πόλης.

Τα συνεργεία συνεχίζουν να πιστώνουν για τις εργασίες που παρέχουν, παρά το ότι έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο του 2010. Πέντε μήνες είναι το «φέσι» που αναγκάστηκαν οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες να βάλουν σε πρατήρια υγρών καυσίμων για βενζίνη των οχημάτων και πετρέλαιο θέρμανσης των κτηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Αντίστοιχο είναι το χρονικό διάστημα που άλλες επιχειρήσεις τοπικά δεν έχουν πληρωθεί για την αγορά αναλώσιμων ειδών και ειδών υγιεινής.

Έως πότε όμως το σύστημα θα βασίζεται στην καλή συνεργασία και στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ αστυνομικών και επαγγελματιών; Διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Στέργιος Κωνσταντάρας, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το κλείσιμο της «στρόφιγγας» κονδυλίων προς την Ελληνική Αστυνομία.

Και όλα αυτά με αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες και την ασφάλειά τους. «Την ευθύνη για όσα συμβούν φέρουν στο ακέραιο οι υψηλά ιστάμενοι και σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί, οι οποίοι χρόνια τώρα εκείνο που διεκδικούν είναι η παρουσία τους στο δρόμο, δίπλα στους πολίτες», αναφέρει ο κ. Κωνσταντάρας.

Υπό παράλυση

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε φαινόμενα παράλυσης και απαξίωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, της μόνης κρατικής υπηρεσίας που οφείλει να εγγυάται και να περιφρουρεί καθημερινά την κοινωνική γαλήνη και ασφάλεια των πολιτών, επισήμανε μόλις προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας προηγουμένως συγκεντρώσει τις αναφορές των κατά τόπους Ενώσεων για τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο περιορισμός των δαπανών.

Στη Μαγνησία η κατάσταση για τις αστυνομικές υπηρεσίες έφτασε στο απροχώρητο και οι δυσλειτουργίες είναι σοβαρές.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έφεραν την αντικατάσταση σχεδόν στο σύνολό του στόλου των αστυνομικών οχημάτων στο Βόλο. Ωστόσο επτά χρόνια αργότερα τα περιπολικά αρχίζουν να «βογκάνε» από τα χιλιάδες χιλιόμετρα που έχουν καταγράψει τα κοντέρ τους.

«Το 70 – 80% των οχημάτων σύντομα θα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα, εάν οι συντηρήσεις τους συνεχίζουν να γίνονται με το σταγονόμετρο», επισημαίνει ο πρόεδρος των αστυνομικών.

Καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων, πετρέλαιο θέρμανσης, αναλώσιμα υλικά, προμήθεια ειδών ατομικού εξοπλισμού χρειάζεται πλέον αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν επί πιστώσει.

«Ως Ομοσπονδίες δεν θα δεχθούμε αδιαμαρτύρητα την απαξίωση του Οργανισμού μας. Θα αναγκαστούμε πλέον να αντιδράσουμε δυναμικά για να μην ξαναζήσουμε την εποχή των εράνων και της αναζήτησης «χορηγών» για βασικές υπηρεσιακές ανάγκες», επισημαίνει στον υπουργό Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα η αποπληρωμή δαπανών για οδοιπορικά και η κάλυψη των υπηρεσιών με προσωπικό, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες λόγω της αθρόας συνταξιοδότησης αστυνομικών υπαλλήλων μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός.

«Καλλικράτης» στην αστυνομία
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι είχαν να ποντάρουν σε έναν «Καλλικράτη» για την Ελληνική Αστυνομία. Όχι όμως με τον τρόπο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το περασμένο φθινόπωρο με οριστικό λουκέτο των περιφερειακών αστυνομικών σταθμών και τμημάτων, μετακίνησης των ελαχίστων αστυνομικών στα τμήματα που απέμειναν και δίχως καμία απολύτως αύξηση της δύναμής τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συγχώνευσε: στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών τα τμήματα και τους σταθμούς Τρικερίου, Αργαλαστής, Τσαγκαράδας και Λεχωνίων, στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας την Αγριά, την Ανακασιά και την Πορταριά, στο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου τον αστυνομικό σταθμό Καναλίων και στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού τη Σούρπη, τον Πτελεό, τη Ν. Αγχίαλο και την Ανάβρα.

Οι αστυνομικοί που αποδεσμεύτηκαν και μετακινήθηκαν είτε έτσι και αλλιώς λιγοστοί. Ένας ή δύο σε κάθε πρώην αστυνομικό σταθμό, οι οποίοι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κρατήσουν για γραφειοκρατικές εργασίες κυρίως τα γραφεία ανοιχτά, από τις 7 το πρωί έως τις 2:30 μετά το μεσημέρι.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε καθώς τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν να καλύψουν με περιπολίες -και αυτό κυρίως ήταν το ζητούμενο- μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες και πολλά χιλιόμετρα. Κάθε Αστυνομικό Τμήμα όμως διαθέτει ένα περιπολικό.

Καμία βελτίωση στη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών δεν επέφεραν οι συγχωνεύσεις.

Οι αστυνομικοί στις Μηλιές, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάρα, καλούνται να καλύψουν μια μεγάλη περιοχή από το Τρίκερι μέχρι τα Λεχώνια, της Περιφέρειας από την Αγριά μέχρι τη Ζαγορά, του Αλμυρού από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τη Ν. Αγχίαλο.

Το 2010 την έξοδο από υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ακολούθησαν λόγω συνταξιοδότησης 50 αστυνομικοί.

Αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που μετρούσαν μείον 70 άτομα, να μετρούν πλέον λιγότερους κατά 100 από τη δύναμή τους.

Πηγή: taxydromos