Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη.

Το πρώτο πλοίο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.

«Ο κόσμος με πολύ μεγάλο θάρρος αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή τα πράγματα θα ηρεμήσουν για να επιστρέψουμε και εμείς που έχουμε αφήσει όλα τα υπάρχοντά μας κάτω» ανέφερε ένας εκ των επαναπατρισθέντων Ελλήνων, ο κ. Κυριάκος Χώραφος. Ο κ. Χώραφος πρόσθεσε ότι «εμείς οι Έλληνες, παρόλο που βρεθήκαμε στο κέντρο των γεγονότων και των βιαιοτήτων, ήμασταν ιδιαίτερα ασφαλείς. Είναι μια περιοχή που εμάς τους Έλληνες μας αγαπάνε. Δυστυχώς σαν ελληνικές εταιρίες δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

Στο μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Knossos Palace», το οποίο όμως θα μεταφέρει τους επιβάτες στη Μάλτα, ενώ στην Κρήτη πρόκειται να φθάσουν αύριο, με πλοίο της ΑΝΕΚ και Βρετανοί πολίτες, 2.000-3.000 στον αριθμό, από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία. Για το λόγο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες απόψε στο Ηράκλειο ο πρέσβης της χώρας, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαμονή και τον επαναπατρισμό των Βρετανών.