Σαν σήμερα, το 1998, η Ελλάδα έζησε ένα από τα πιο ακραία και επικίνδυνα κύματα καύσωνα της σύγχρονης ιστορίας της, όταν ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε σε θερμοκρασίες που θύμιζαν έρημο.
Το κύμα ζέστης ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και κορυφώθηκε την 2α Ιουλίου, όταν το θερμόμετρο στο Άργος έφτασε στους 45 βαθμούς Κελσίου, μία από τις υψηλότερες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Σε πολλές περιοχές, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, το Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, η Καλαμάτα και η Τανάγρα, η θερμοκρασία άγγιξε τους 43-44 βαθμούς, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό που δοκίμασε τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.
Το κύμα καύσωνα διήρκεσε αρκετές ημέρες, με θερμοκρασίες που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. Στην Αθήνα, τα νοσοκομεία τέθηκαν σε συναγερμό, καθώς καταγράφηκαν περιστατικά θερμοπληξίας, με τέσσερις ανθρώπους να νοσηλεύονται και έναν 48χρονο αγρότη στην Πάτρα να πέφτει σε κώμα λόγω της αφόρητης ζέστης. Αν και οι απώλειες δεν ήταν τόσο τραγικές όσο στον φονικό καύσωνα του 1987, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την καθημερινότητα ήταν εκτεταμένες.
Οι μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν το φαινόμενο παρατεταμένο θερμικό κύμα με ιδιαίτερα ασθενείς ανέμους και αυξημένη υγρασία, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε ρεκόρ λόγω της συνεχούς λειτουργίας κλιματιστικών. Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε μάχη με δεκάδες πυρκαγιές, που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.
Εντυπωσιακό είναι ότι, παρά την ένταση του φαινομένου, οι κάτοικοι του Άργους και του Άστρους αντιμετώπιζαν τη ζέστη με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ευθυμία, θυμίζοντας μια εποχή πιο χαλαρή και λιγότερο εξαρτημένη από τα σύγχρονα μέσα ψύξης. Οι εικόνες ανθρώπων που αναζητούσαν λίγη δροσιά κάτω από δέντρα ή σε σκιερά καφενεία έμειναν χαρακτηριστικές.
Το καλοκαίρι του 1998 αποτελεί σημείο αναφοράς για την καλοκαιρινή κλιματική ιστορία της Ελλάδας, καταδεικνύοντας πόσο ευάλωτη μπορεί να γίνει μια σύγχρονη κοινωνία μπροστά στη δύναμη της φύσης. Η εμπειρία εκείνου του καύσωνα παραμένει ένα πολύτιμο μάθημα για την ανάγκη προετοιμασίας και προσαρμογής απέναντι στα ολοένα συχνότερα και ακραία καιρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν πια σπάνια εξαίρεση.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1823: Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, με τον νόμο ΚΣΤ επιβάλλει αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων, για την κάλυψη των εξόδων του Αγώνα της Επανάστασης, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί οικονομικά η απελευθέρωση.
1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που αργότερα θα γίνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Το επιβλητικό νεοκλασικό οικοδόμημα στην οδό Πανεπιστημίου, γνωστό και ως Προπύλαια, θα αποτελέσει σύμβολο της νεοσύστατης ελληνικής παιδείας.
1912: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία συνάπτουν στρατιωτική συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο που θα ξεσπάσει λίγο αργότερα και θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής.

1937: Η Αμέλια Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νόοναν, ακούγονται για τελευταία φορά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, επιχειρώντας τον πρώτο γύρο του κόσμου με αεροπλάνο κατά μήκος του Ισημερινού. Η εξαφάνισή τους θα εξελιχθεί σε έναν από τους πιο διάσημους γρίφους στην ιστορία της αεροπορίας.
1944: Ο πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης, Γεώργιος Παπανδρέου, εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα κατά την επικείμενη απελευθέρωση, για να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος που διαφαινόταν.
1961: Ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τιμημένος με Νόμπελ και Πούλιτζερ, βάζει τέλος στη ζωή του με κυνηγετική καραμπίνα στο Άινταχο. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από κατάθλιψη και σοβαρά προβλήματα υγείας.
1964: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον υπογράφει τον ιστορικό Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα, που καταργεί τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιους χώρους και θεμελιώνει μια νέα εποχή ισότητας στην αμερικανική κοινωνία.
1976: Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται επίσημα στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, σηματοδοτώντας το τέλος δεκαετιών συγκρούσεων και εμφυλίου πολέμου.

1989: Ορκίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, που διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 12 Οκτωβρίου, σε μια κρίσιμη πολιτική μεταβατική περίοδο.
1993: Στη Σεβάστεια της Ανατολικής Τουρκίας, φανατικοί Ισλαμιστές επιτίθενται στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ, όπου διεξάγεται φεστιβάλ των Αλεβιτών. Η πυρπόληση οδηγεί στον τραγικό θάνατο 37 ανθρώπων και προκαλεί διεθνή κατακραυγή.
1994: Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρέ Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους που του καταλογίζουν την αποτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, ένα σοκαριστικό περιστατικό που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
1998: Ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε Νέα Φιλαδέλφεια, Τατόι, Χανιά, Κύθηρα, Καλαμάτα και Τανάγρα οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 43-44 βαθμούς, προκαλώντας προβλήματα σε όλη τη χώρα.
2000: Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επανεκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 3ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, σε μια περίοδο αναζήτησης πολιτικής ταυτότητας και συσπείρωσης της Αριστεράς.
2010: Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας υποβάλλει σε δημόσια διαπόμπευση την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για τις ήττες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο προπονητής Κιμ Γιονγκ Χαν διαγράφεται από το κόμμα και εξαναγκάζεται να εργαστεί σε εργοστάσιο, αποδεικνύοντας το αυταρχικό πρόσωπο του καθεστώτος.
2015: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Caa3, επικαλούμενος τους κινδύνους από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το γεγονός εντείνει το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.
Γεννήσεις

1939 – Αλέξανδρος (Αλέκος) Παναγούλης, Έλληνας πολιτικός και ποιητής, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Επιχείρησε το 1968 να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια, αλλά δεν λύγισε ποτέ. Μετά τη Μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής και άφησε πίσω του συγκλονιστικό ποιητικό έργο, εμπνευσμένο από την εμπειρία του στις φυλακές.

1986 – Λίντσεϊ Λόχαν (Lindsay Lohan), Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, παιδικό είδωλο των ’00s που γνώρισε τεράστια επιτυχία με ταινίες όπως «The Parent Trap», «Freaky Friday» και «Mean Girls». Ξεχώρισε για το ταλέντο και το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο, ενώ η πορεία της σημαδεύτηκε από έντονη προβολή στα media και προσωπικές περιπέτειες, διατηρώντας ωστόσο σταθερό ενδιαφέρον γύρω από το όνομά της.

1990 – Μάργκοτ Ρόμπι (Margot Robbie), Αυστραλή ηθοποιός, από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες του σύγχρονου Χόλιγουντ. Ξεχώρισε με την ερμηνεία της στο «The Wolf of Wall Street», καθιερώθηκε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «I, Tonya» και έγινε παγκόσμιο pop icon με το «Barbie». Γνωστή για την υποκριτική της γκάμα, είναι επίσης παραγωγός μέσω της εταιρείας LuckyChap Entertainment.
Θάνατοι

1778 – Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (Jean-Jacques Rousseau), Ελβετός φιλόσοφος, από τις πιο καθοριστικές μορφές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Με έργα όπως «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο» και «Αιμίλιος», επηρέασε βαθιά τη Γαλλική Επανάσταση, την παιδαγωγική θεωρία και τη σύγχρονη πολιτική σκέψη, προτάσσοντας την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας και την αξία της φύσης στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

1937 – Αμέλια Έρχαρτ (Amelia Earhart), Αμερικανίδα αεροπόρος, πρωτοπόρος της αεροπορίας και σύμβολο γυναικείας ανεξαρτησίας και τόλμης. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό με αεροπλάνο. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό κατά την απόπειρά της να κάνει τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας έναν από τους πιο διαχρονικούς θρύλους της αεροπορικής ιστορίας.

1961 – Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Hemingway), Αμερικανός συγγραφέας και Νομπελίστας Λογοτεχνίας (1954), από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Με λιτό, κοφτό ύφος και βαθιά υπαρξιακή θεματολογία, έγραψε εμβληματικά έργα όπως «Ο γέρος και η θάλασσα», «Αντίο στα όπλα» και «Για ποιον χτυπά η καμπάνα». Η περιπετειώδης ζωή του και ο τραγικός του θάνατος ενίσχυσαν τον μύθο του.

2017 – Μίνως Κυριακού, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και κεντρική φυσιογνωμία στον χώρο των ελληνικών media. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στον χώρο της ναυτιλίας και των εκδόσεων, ενώ είχε σημαντική παρουσία στο Ολυμπιακό κίνημα, ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μέλος της ΔΟΕ, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της χώρας.
Εορτολόγιο Ιουλίου
Ιουβενάλιος, Ιουβεναλία
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων
Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ