Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για παύση των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου αποτελεί «έναν καλό συμβιβασμό».
Ωστόσο, ο Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε σκανδιναβικές χώρες, εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα στηρίξει αυτήν την πρόταση και τόνισε πως το είπε στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πρότεινε: ‘μείνετε εκεί όπου βρίσκεστε και αρχίστε τις συνομιλίες’».
Η τοποθέτησή του έρχεται μετά από διπλωματικές πιέσεις του προέδρου Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν έχει άλλες επιλογές» και πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους της Ρωσίας για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Οι προσπάθειες να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022, δείχνουν για άλλη μια φορά να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Αν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συναντούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των δύο προσεχών εβδομάδων στη Βουδαπέστη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι αναβάλλονται τα σχέδια σχετικά με τη συνάντηση κορυφής, εξηγώντας ότι δεν θέλει «μια συνάντηση που θα πάει χαμένη». Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι «συνεχίζονται» οι προετοιμασίες για τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή επίθεση με 405 drones και 28 πυραύλους, λέει η Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε 405 drones και 28 πυραύλους σε μια νυχτερινή επίθεση με στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας.
Η Ουκρανία κατέρριψε 16 πυραύλους και 333 drones, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ κάποιοι πύραυλοι χτύπησαν απευθείας στόχους.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το χωριό Παβλίβκα στην νοτιοανατολική ουκρανική περιφέρεια Ζαπορίζια, καθώς και το χωριό Ιβάνιβκα στην γειτονική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε, επίσης, ότι εξαπέλυσε πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ως απάντηση -όπως υποστήριξε- σε ουκρανικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών πολιτικών στόχων.
Το Κρεμλίνο λέει ότι η ημερομηνία για τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Τραμπ δεν έχει ακόμα οριστεί
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι ημερομηνίες για συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχουν ακόμα οριστεί.
«Οι ημερομηνίες, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καθοριστεί, μένει να καθοριστούν, αλλά πριν από αυτό χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία –αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ που δήλωσε ότι δεν θέλει να χάσει χρόνο, ο Πεσκόφ είπε: «Κανένας δεν θέλει να χάσει χρόνο, ούτε ο πρόεδρος Τραμπ ούτε ο πρόεδρος Πούτιν».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, εικασίες και φήμες γύρω από τη συνάντηση κορυφής που είναι κατά βάση ψευδείς.