Στην επόμενη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ληφθεί η οριστική απόφαση για την αποστολή οκτώ ελληνικών μαχητικών F-16 στη Ρουμανία προκειμένου να φυλάξουν για δύο ολόκληρους μήνες τον εναέριο χώρο της εν λόγω χώρας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας έναντι του ΝΑΤΟ.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που τελεί υπό τον Πρωθυπουργό, αναμένεται να δώσει το «πράσινο» φως για την αποστολή των αεροσκαφών, που θα συνοδεύονται από έμπειρους Έλληνες πιλότους και το σχετικό τεχνικό προσωπικό υποστήριξης.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μας έχουν ήδη μεταβεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται λίγο έξω από το Βουκουρέστι, προκειμένου να εξετάσουν τις εγκαταστάσεις και τα σημεία μεταστάθμευσης των F-16. Να σημειωθεί πως πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που θα λάβει το ΚΥΣΕΑ αφού θα είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε τόσα πολλά μαχητικά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.
Τα F-16 Block 30 αναμένεται να απογειωθούν από την 330 Μοίρα της Νέας Αγχιάλου αρχές Αυγούστου και θα επιστρέψουν στη βάση τους και πάλι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και όχι έως τις 30 Νοεμβρίου που προγραμματιζόταν αρχικά. Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής περί Ενισχυμένης Αεροπορικής Αστυνόμευσης («Enhanced Air Policing»).
Αποτελεί δηλαδή μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τη φύλαξη του εναέριου χώρου των χωρών – μελών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η συγκεκριμένη αποστολή ξεκίνησε το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας που μέχρι τότε κατείχαν οι Ουκρανοί, και έκτοτε ενισχύεται διαρκώς, με συμμαχικά αεροσκάφη να εναλλάσσονται σε αποστολές επιτήρησης και αποτροπής.
Από τα συνολικά οκτώ μαχητικά F-16 που θα διαθέσουμε, τα δύο θα βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση επιφυλακής για άμεση απογείωση σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου (Quick Reaction Alert). Ένα επιπλέον θα είναι εφεδρικό, για υποστήριξη σε περίπτωση τεχνικής ανάγκης. Τα υπόλοιπα πέντε θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές πτήσεις και κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.
Το συνολικό προσωπικό που θα συμμετάσχει στην αποστολή θα αποτελείται από 16 ιπτάμενους (πιλότους), περίπου 70 τεχνικούς που θα φροντίζουν τη συντήρηση και λειτουργία των αεροσκαφών, καθώς και προσωπικό ασφαλείας για την προστασία της μονάδας. Τα ελληνικά μαχητικά θα είναι οπλισμένα κανονικά, φέροντας κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – αέρος, τόσο με υπέρυθρη όσο και με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση. Αυτό σημαίνει πως, πέρα από την επιχειρησιακή παρουσία, θα υπάρχει και πραγματική αποτρεπτική ισχύς, ενισχύοντας τη συνολική αμυντική γραμμή της Συμμαχίας στην περιοχή.
Η αποστολή μας έρχεται να διαδεχθεί την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, η οποία είχε αναπτύξει τέσσερα Eurofighter Typhoon, μαζί με δύναμη υποστήριξης που έφτανε τα 180 άτομα.
Πριν από την Ιταλία, η αποστολή ήταν στα χέρια της Ισπανίας, που είχε στείλει δικά της μαχητικά EF-18 και Eurofighter για διάστημα οκτώ μηνών. Αυτή η συνεχής εναλλαγή δυνάμεων από χώρες του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τη σταθερή επιτήρηση και ετοιμότητα της Συμμαχίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που θεωρείται ένα από τα πιο «ευαίσθητα» στρατιωτικά μέτωπα στην Ανατολική Ευρώπη.
Να σημειωθεί τέλος ότι αποστολές επιτήρησης («air policing») διεξάγει επίσης η Πολεμική Αεροπορία μας στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου αλλά και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.