Σε… «αφανισμό» οδηγείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί και τις περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό, ενώ ο πρύτανης Κώστας Γουργουλιάνης, δεν αποκλείει ακόμη και την συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο πρύτανης του Π.Θ. μίλησε για άγνοια δεδομένων των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ και το ύψος της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η κεντρική εξουσία κινείται στη λογική της ετήσιας μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων διδασκόντων, μέχρι τον απόλυτο μηδενισμό τους, ενώ από την άλλη πλευρά δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί το ύψος των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού.

Πέρυσι τα χρήματα που διατέθηκαν ήταν λιγότερα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κάτι που αναμένεται να ισχύσει και την τρέχουσα χρονιά.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι υπάρχει κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία το Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο πρύτανης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συμβολικής διαμαρτυρίας κατά του υπουργείου Παιδείας, όπως πρότεινε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, λέγοντας πως θα υπάρξει συνεργασία και με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, καθώς και αυτά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και τα θέματα αυτά θα τεθούν στην επόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων για να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή.

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι προς το παρόν καταβάλλονται προσπάθειες για περικοπή σημαντικών κονδυλίων από τις εργολαβίες φύλαξης, συντήρησης και καθαριότητας, για να μην πληγούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για την δημιουργία κάποιου νέου τμήματος. Χαρακτήρισε βέβαιο πως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω των περικοπών στους παραπάνω τομείς, αλλά υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένες.

Πηγή: MagnesiaNews.gr