Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή, για να πάρουν φάρμακα, που τους συνταγογραφούνται εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Παράλληλα, εξήγησε ότι επιβάρυνση υπάρχει για όσους δε δέχονται να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο.

«Υπήρχε νόμος του 2021, που έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100% Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά», συμπλήρωσε ο υπουργός.