Στις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τετάρτη (17/1) ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος. «Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο διεθνών εξελίξεων, όπου το διεθνές σύστημα φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματικό να τις διαχειριστεί» είπε.

Mια ημέρα μετά την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο, ο Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η απάντηση του δυτικού κόσμου θα είναι στοχευμένη και κυρίως αποτρεπτική. «Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε τέτοιου είδους συγκρούσεις και εάν δε γίνουν μαζικές επιθετικές πράξεις από τον δυτικό κόσμο» σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, εκτιμώντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Υεμένη έχει ενδιαφέρον.

«Ακόμη και στις τρομοκρατικές οργανώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ορθολογισμός»

«Εάν μεν οι επιθέσεις γίνονται, για να μειωθούν οι δυνατότητες των Χούθι να προσβάλουν τα πλοία που περνάνε από το Σουέζ, αυτό είναι θετικό. Αν όμως κλιμακωθεί και γίνει γενικευμένη επίθεση, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είναι θρυαλλίδα και για περισσότερες εξελίξεις» σημείωσε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, εκτιμώντας ότι θα κυριαρχήσει η λογική και οι οποιεσδήποτε επιθέσεις θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα.

«Ακόμη και στις τρομοκρατικές οργανώσεις σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ορθολογισμός. Είδαμε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να μιλάει με όρους πολύ μετριοπαθείς. Βλέπουμε τις χώρες του αραβικού κόσμου να κοιτάνε ορθολογικά το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης» υποστήριξε.

«Η στάση αυτή οφείλεται στο ότι οι χώρες του Κόλπου και όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, που είχαν πετρέλαια, είχαν στηρίξει την οικονομία τους στο παρελθόν πάνω στο πετρέλαιο. Σήμερα, όμως, που υπάρχει μια μετάβαση και πάμε σε νέες μορφές ενέργειας, επενδύουν τα κεφάλαια και σε άλλες δραστηριότητες, φεύγοντας σταδιακά από την απομόνωση που είχε ο αραβικός κόσμος» εξήγησε ο Στέλιος Φενέκος.

Είπε, μάλιστα, ότι «εάν το Ισραήλ σταματήσει την ακρότητα στις επιθέσεις του και εάν οι επιθέσεις που γίνουν στους Χούθι ή σε οποιουσδήποτε άλλους απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία, έχουν το στοιχείο το χειρουργικό, τότε δε νομίζω ότι θα πάμε σε μια γενικευμένη σύγκρουση».

Ακόμα, όπως είπε, θα πρέπει «ο δυτικός κόσμος να δημιουργήσει ζώνες αεράμυνας εκεί, για να προστατεύσει τα πλοία να περάσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον θα αναγκαστεί να κάνει μια δύναμη, με δική της διοίκηση, για να μην εμπλακεί στα ζητήματα επιθέσεων στην Υεμένη, αλλά απλώς για την προστασία της ναυτιλίας μέσα από το Σουέζ».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα βρεθούν λύσεις, για να μη γενικευθούν τα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο.