Για πολλούς οι μέρες των Γιορτών είναι και μέρες απόδρασης – ίσως ακόμα ένας λόγος που είναι η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου! Φυσικά, όπως κάθε φορά που φεύγουμε για διακοπές, παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Όμως, ο χαρακτήρας της περιόδου προσθέτει και μερικούς… «εποχικούς» κινδύνους, για τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε.

  • Μην ανακοινώνετε τα σχέδιά σας για διακοπές στα social media. Δεν ξέρετε ποτέ ποιος βλέπει τις αναρτήσεις σας -και ειδικά τέτοιες αναρτήσεις που…. διαφημίζουν ότι το σπίτι είναι άδειο. Από την άλλη πλευρά, σαφώς και θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά σας με φίλους και συγγενείς. Εδώ υπάρχει μια αρκετά καλή λύση -αν και όχι η ασφαλέστερη: ελέγξτε προσεκτικά τις ρυθμίσεις απορρήτου των λογαριασμών σας και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας και τις πληροφορίες για εσάς μόνο αυτοί που θέλετε.
  • Ασφαλώς δεν χρειάζεται να μάθουν οι πάντες στη γειτονιά σας ή στην πολυκατοικία σας ότι θα λείψετε. Αλλά είναι πολύ καλό και χρήσιμο να ενημερώσετε κάποιον αξιόπιστο γείτονα (ή και περισσότερους), ώστε να έχει τον νου του για την περίπτωση που συμβεί κάτι αφύσικο και να σας ενημερώσει αν χρειαστεί.
  • Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά στο τζάμι ενός παράθυρου είναι πολύ όμορφο. Αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά στο τζάμι ενός παράθυρου και από κάτω του κουτιά με δώρα, είναι πολύ δελεαστικό για οποιονδήποτε ευκαιριακό διαρρήκτη. Έτσι, ιδίως αν μένετε σε μονοκατοικία ή σε ισόγειο, αποφύγετε να έχετε το δέντρο σας σε κοινή θέα τραβώντας τις κουρτίνες. Ακόμα, κρατήστε τα δώρα σας σε σημείο που δεν φαίνονται απ’ έξω. Αν φύγετε για διακοπές, εννοείται ότι με κανέναν τρόπο δεν αφήνετε οποιοδήποτε παράθυρο ανοιχτό, όσο όμορφο κι αν φαίνεται με το χριστουγεννιάτικο δέντρο: τοποθετείτε το δέντρο αλλού και ασφαλίζετε το παράθυρο.
  • Η περίοδος των Γιορτών για αρκετούς είναι και περίοδος μεγάλων αγορών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μεγάλες συσκευασίες στους κάδους απορριμμάτων. Δεν θέλετε κάποιος να δελεαστεί λ.χ. από μια συσκευασία καινούργιας επίπεδης τηλεόρασης και να παρακολουθήσει σε ποια πόρτα μπαίνετε -και δεν το θέλετε εις διπλούν αν πρόκειται να λείψετε για διακοπές. Αν, λοιπόν, έχετε να πετάξετε μεγάλες συσκευασίες, «σπάστε» τες σε μικρότερα κομμάτια και πετάξτε τες σε μεγάλη σακούλα απορριμμάτων.
  • Πριν κλειδώσετε την εξώπορτά σας και ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, βεβαιωθείτε για ακόμα ένα πράγμα: ότι έχετε βγάλει από την πρίζα όλα τα εορταστικά λαμπάκια και οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη διακόσμηση χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς είναι πάντα υπαρκτός.
  • Τέλος, μπορείτε να κάνετε ένα πολύ ωραίο δώρο στον εαυτό σας, στην οικογένειά σας και στο σπίτι σας: ένα σύστημα ασφαλείας. Σκεφτείτε ότι ίσως ήρθε η ώρα το gadget που θα αγοράσετε να μην αφορά την ψυχαγωγία λ.χ., αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο. Έτσι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο μήπως ζητήσετε από τον Αϊ-Βασίλη κάμερες ασφαλείας ή ανιχνευτές καπνού!