Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αρχίσει να οδηγείται σε πιο υγιεινούς τρόπους ζωής. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλο και περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεκινήσει κάποιου είδους γυμναστική, προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας και γενικά ακολουθούμε ένα πιο ποιοτικό Lifestyle. Ειδικά για το κομμάτι της διατροφής έχουμε μάθει να κοιτάμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα που μας προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Ωστόσο, πολλοί δεν κάνουμε το ίδιο στο ίσως σημαντικότερο κομμάτι μιας υγιεινής ζωής: το νερό.

Μέσα από αυτό το άρθρο, με τη βοήθεια του διαιτολόγου και διατροφολόγου, Δρ. Αναστάσιου Παπαλαζάρου, θα μάθουμε ποια συστατικά θα πρέπει να έχει το νερό μας, σε τι επίπεδα θα πρέπει να βρίσκεται το καθένα, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη σύσταση του νερού που πίνουμε, όπως ακριβώς κάνουμε με κάθε προϊόν που καταναλώνουμε.

Γιατί πρέπει να γνωρίζεις τη σύσταση του νερού που πίνεις;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε προϊόν υποχρεούται να διαθέτει διατροφική ετικέτα στην οποία και αναφέρονται όλα τα συστατικά που διαθέτει, καθώς και την περιεκτικότητα τους. Ο κανονισμός αυτός υπάρχει για την προστασία του καταναλωτή, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει επίγνωση του τι καταναλώνει.

Τα χαρακτηριστικά του νερού

Όπως κάθε προϊόν έτσι και το εμφιαλωμένο νερό, που προμηθευόμαστε διαθέτει διατροφική ετικέτα. Ποια είναι όμως τα συστατικά που θα πρέπει να διαθέτει και τι σημαίνει το καθένα από αυτά;

1. Νιτρικά άλατα (ΝΟ3)

Τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες είναι πολύ ευεργετικές για τα φυτά και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων και στη γεωργία. Όσα νιτρικά άλατα δεν απορροφώνται από τα φυτά, με τα ποτίσματα ή τη βροχή διεισδύουν και ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τις πηγές, τα ποτάμια και τις λίμνες και κατ’ επέκταση το νερό που πίνουμε.

Τα νιτρικά άλατα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας σε εγκυμονούσες και βρέφη, ενώ επίσης φαίνεται να συμβάλλουν και στην εμφάνιση καρκίνου. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να επιλέγουμε ένα νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

2. Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Σε αντίθεση με τα νιτρικά, θέλουμε ένα νερό να περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για το ασβέστιο (Ca++) και το μαγνήσιο (Mg++). Το ασβέστιο, είναι 1 από τα 6 βασικά μέταλλα και έχει δομικό ρόλο στα οστά και στα δόντια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, είναι 1000 mg για τους ενήλικες και 1200 mg για τις εγκυμονούσες. Μπορούμε να το προσλάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ψαριών, των λαχανικών αλλά και του νερού!

Το μαγνήσιο παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό, την καλή μυϊκή και καρδιαγγειακή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 420 mg για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, ενώ για τις εγκυμονούσες περίπου 350 mg. 

3. Νάτριο/ αλάτι (Na+)

Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη για τα βρέφη και τα παιδιά. 

4. pH

Το ίδιο το pH δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ή την ασφάλεια του νερού, αλλά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το νερό αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Το υπερβολικά υψηλό ή χαμηλό pH (λιγότερο από 4 ή μεγαλύτερο από 11) είναι επιζήμιο για τη χρήση του νερού καθώς μπορεί να αλλάξει τη γεύση του (το νερό με χαμηλό pH αποκτά ξινή ή μεταλλική γεύση και το υψηλό pH μια πικρή γεύση ή γεύση μαγειρικής σόδας). Επίσης, το Ph εκτός ορίων, μπορεί αυξάνει τη διαλυτότητα τοξικών ενώσεων στο νερό όπως η αμμωνία, το αλουμίνιο και το κυάνιο, καθιστώντας τες πιο τοξικές.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το συνιστώμενο επίπεδο pH των πηγών νερού πρέπει να είναι σε επίπεδο μέτρησης pH μεταξύ 6,5 και 8,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από 0 έως 14. Το καλύτερο pH του πόσιμου νερού βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στο 7.

5. Φυσικά διττανθρακικά (HCO3)

Τα διττανθρακικά είναι ένα φυσικό συστατικό όλων των μεταλλικών νερών. Τα μεταλλικά νερά που προέρχονται από περιοχές πλούσιες σε ασβεστόλιθο έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε διττανθρακικά. Τα διττανθρακικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των οξέων και διασφαλίζουν ότι το μεταλλικό νερό έχει ευχάριστη γεύση καθαρό και αναζωογονητικό.

Ποιο νερό να επιλέξεις;

Αφού μάθαμε τα βασικά συστατικά του νερού αλλά και τς επιθυμητές ποσότητες τους, τώρα μένει να βρούμε ποιο νερό πληροί τα καλύτερα διατροφικά κριτήρια. Η απάντηση έρχεται γρήγορα και απλά: το Νερό της AQUA Carpatica. Αρκεί να διαβάσουμε την ετικέτα του AQUA Carpatica και εύλογα κατανοούμε με βάση τις παραπάνω γνώσεις γιατί είναι τόσο ωφέλιμο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πριν προχωρήσουμε να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δύο ειδών νερά AQUA Carpatica: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica και Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica.

Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica

  • Νιτρικά άλατα: Το Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica έχει σχεδόν μηδέν νιτρικά (0.6mg/l).
  • Ασβέστιο: Το Φυσικό μεταλλικό νερό του AQUA Carpatica, (Ca 50,1), συμβάλλει στην κάλυψη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τις εγκυμονούσες (NHS) (με την παραδοχή, ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1, είναι νερό).
  • Μαγνήσιο: Πίνοντας μεταλλικό νερό του AQUA Carpatica, (Mg 15,5), μπορείς να συμβάλλεις σημαντικά στην πρόσληψη μαγνησίου. Σε αντίθεση με τα στερεά τρόφιμα, το ορυκτό διαλύεται, γεγονός που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του. 
  • Νάτριο: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι πολύ χαμηλό σε νάτριο και είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. (0,6 mg/ l).
  • pH: Το AQUA Carpatica είναι φυσικώς αλκαλικό: ph 7.94.
  • Φυσικά διττανθρακικά: Το Φυσικό μεταλλικό νερό της AQUA Carpartica, περιέχει, 222 mg/l  διττανθρακικά. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπία των οξέων και των βάσεων στο σώμα μας και ενισχύει τον μεταβολισμό μας.

Φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica

Πριν δούμε τα χαρακτηριστικά του φυσικώς ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού AQUA Carpatica θα πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ΦΥΣΙΚΩΣ ανθρακούχο νερό! Όταν μιλάμε για φυσικώς ανθρακούχο νερό μιλάμε για ένα νερό το οποίο αναβλύζει από τη γη με φυσαλιδούλες διοξειδίου του άνθρακα, λόγω υπόγειων ηφαιστείων και όχι για ένα νερό το οποίο γίνεται ανθρακούχο με τεχνητούς τρόπους στο εργοστάσιο.

Τα φυσικώς ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά εμπεριέχουν διττανθρακικά άλατα (διττανθρακικό ασβέστιο, διττανθρακικό μαγνήσιο, διττανθρακικο νάτριο κλπ) τα οποία εκλύουν μετά την πόση σιγά σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα. Τα διττανθρακικα άλατα είναι Βασικά (αλκαλικά) σαν στοιχεία και αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος βοηθώντας μια πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.  

Πάμε να δούμε τώρα πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του:

  • Νιτρικά άλατα: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica δεν περιέχει νιτρικά. Γεγονός που το καθιστά απόλυτα ασφαλές και ιδανικό για τις αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης ευάλωτων ομάδων όπως οι έγκυες, θηλάζουσες, τα νήπια και τα παιδιά.
  • Ασβέστιο: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό νερό της AQUA Carpatica καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες και το 20,6% στις εγκυμονούσες. (NHS) 
  • Μαγνήσιο: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό νερό της AQUA Carpatica, καλύπτει το 21,2% για τους άντρες και το 27,2% για τις γυναίκες, (με την παραδοχή, ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1, είναι νερό)
  • Νάτριο: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό νερό της AQUA Carpatica έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. (4,85 mg/ l ανθρακούχο).
  • pH: Το AQUA Carpatica είναι φυσικώς αλκαλικό: ph 7.94.
  • Φυσικά διττανθρακικά: Το φυσικώς ανθρακούχο φυσικό νερό της AQUA Carpatica περιέχει, 1260 mg/l  διττανθρακικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην ισορροπία των οξέων και των βάσεων στο σώμα μας και ενισχύει τον μεταβολισμό μας.

Πλέον είσαι σε θέση όχι μόνο να διαβάζεις σωστά την ετικέτα του νερού που πίνεις, αλλά και να κάνεις τη σωστή επιλογή!

Με το AQUA Carpatica θα εντυπωσιαστείς από την αγνότητά και την γεύση του!