Στον κόσμο του αθλητισμού, υπάρχουν άνθρωποι που δε γεννιούνται απλώς για να αθλούνται. Γεννιούνται για να υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης φύσης και αντοχής με αποτέλεσμα να κατακτούν την κορυφή, ακόμα και όταν η πρόκληση φαίνεται αδύνατη. Στην Ελλάδα, δύο αθλητές από τον κόσμο της ιστιοπλοΐας, ο Παύλος Καγιαλής και ο Γιάννης Ορφανός, αντιπροσωπεύουν τον ορισμό του ανεξέλεγκτου πνεύματος και της αποφασιστικότητας, που αρμόζει σε πρωταθλητές που διεκδικούν μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντήσουμε το αγωνιστικό δίδυμο και να περάσουμε χρόνο μαζί τους, να συζητήσουμε για τις αγωνίες τους, τα όνειρα τους και να παρακολουθήσουμε από κοντά μία προπόνηση τους. Όλα μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης αθλητών “The Unstoppables” του efood.

Πρόκειται για μία εμπειρία που είναι ικανή να εμπνεύσει όλους εκείνους που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μικρολίμανο του Πειραιά, όπου 40 efooders, ανάμεσα τους και εμείς, βρεθήκαμε όλοι μαζί για ένα αξέχαστο live experience με τους δύο πρωταθλητές.

Αρχικά, παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «ΤολμΩ»: μία ουσιαστική ανάλυση του τι σημαίνει πρωταθλητισμός σε όλες της εκφάνσεις του. Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους και να τους κάνουμε ερωτήσεις. Μέσα από τη συζήτηση μας μάθαμε πολλές πτυχές τους πρωταθλητισμού που αγνοούσαμε και ήρθαμε πιο κοντά με τους δύο αθλητές.

Ο δις Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας Παύλος Καγιαλής, είναι ένας αθλητής με εξαιρετικές επιδόσεις, που αντιπροσωπεύει την ικανότητα του να κάνεις μεγάλα όνειρα και να δουλεύεις ακατάπαυστα για να τα πραγματοποιήσεις. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Γιάννης Ορφανός, ένα ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της ιστιοπλοΐας, ο οποίος κατέληξε να αγωνίζεται μαζί με το είδωλο και πρότυπο του σε μία δύσκολη κατηγορία (49er) που απαιτεί φοβερή φυσική κατάσταση και πάρα πολλές ώρες προπόνησης.

Η συνεργασία τους σηματοδοτεί μία καινούργια αρχή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, όπου ένα δίδυμο με μεγάλη εμπειρία μάχεται και διεκδικεί μια ολυμπιακή συμμετοχή στην πιο δύσκολη κατηγορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στην κλάση 49er.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και προϋποθέτει τέλειο συγχρονισμό. Οι δύο συναθλητές πρέπει να ενεργούν σαν μονάδα και να είναι “ένα” με το σκάφος. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνει κανείς εύκολα, αν παρατηρήσει τους δύο αθλητές εν ώρα δράσης.

Και αυτό ακριβώς κάναμε στη συνέχεια! Αφού οι δύο αθλητές φόρεσαν τον εξοπλισμό τους και ετοίμασαν το σκάφος μπήκαν το νερό για την καθημερινή τους προπόνηση. Ολόκληρη η ομάδα ανεβήκαμε σε φουσκωτά και τους ακολουθήσαμε στα ανοιχτά.

Έχοντας την ευκαιρία να τους δούμε από κοντά στο νερό, εντυπωσιαστήκαμε με το συγχρονισμό τους, την ετοιμότητα τους και την άνεση με την οποία κινούταν στο σκάφος και τη θάλασσα. Γρήγορα κέρδισαν τον θαυμασμό μας, αλλά και την πίστη μας ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που θα βρεθεί μπροστά τους.

Παράλληλα, γίναμε μάρτυρες και των εν γενεί δυσκολιών που έχει το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Πέρα από τα καπρίτσια της θάλασσας και του ανέμου στα οποία θα πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς, οι δύο αθλητές περνάνε πολλές ώρες στην προετοιμασία και συντήρηση του σκάφους.

Χρειάζεται να βιώσεις μία τέτοια εμπειρία για να καταλάβεις ότι ο αθλητισμός παίζει τεράστιο ρόλο στη σκληραγώγηση του σώματος και του πνεύματος. Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι οι αθλητές δεν είναι μόνο οι σταρ των αγώνων, αλλά και πρότυπα αφοσίωσης και αντοχής για εμάς τους υπόλοιπους.

Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν αργότερα, αυτή η εμπειρία δεν ήταν μοναδική μόνο για εμάς, αλλά και γι’ αυτούς, αφού η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα μοναχικό που πραγματοποιείται χωρίς κερκίδες και κοινό. Τα χειροκροτήματα μας, οι επευφημίες μας και η συνολική μας παρουσία και στήριξη ήταν μία ευχάριστη εναλλαγή από την καθημερινότητα του εν λόγω αθλήματος.

Πρόκειται για μία πτυχή του αθλήματος που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τότε. Ο πρωταθλητισμός στην ιστιοπλοΐα είναι απαιτητικός, μοναχικός και επίπονος. Χρειάζεται συγκεκριμένο προγραμματισμό που πρέπει να υλοποιείται με ακρίβεια σ’ όλη τη διάρκεια της ζωή του αθλητή. Κάθε μέρα απαιτεί από τους αθλητές να ξεπερνούν τον εαυτό τους, να εξελίσσονται σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά.

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα του εν λόγω αθλήματος είναι ότι συγκαταλέγεται την κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές χρειάζεται να έχουν γνώση πολλών και διαφορετικών στοιχείων προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δίδυμο: «κάθε μέρα είναι διαφορετική. Η θάλασσα και ο αέρας ποτέ δεν είναι ίδιοι. Αγωνιζόμαστε σε ένα γήπεδο που κάθε μέρα είναι διαφορετικό».

Οι θυσίες είναι πολλές: οικογένεια, φίλοι, διασκέδαση είναι ορισμένα από τα πράγματα που ένας πρωταθλητής θα πρέπει να θυσιάσει. Ενώ, το άγχος, η πολύωρη προετοιμασία, η σωματική και ψυχολογική κούραση και τα πολλά ταξίδια γίνονται καθημερινότητα. Ωστόσο, όλα αυτά αξίζουν, όταν κάνεις αυτό που αγαπάς με όλο σου το είναι, αλλά και το αίσθημα έκστασης που νιώθει κανείς, όταν βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται. Αυτή η αφοσίωση είναι που ξεχωρίζει και τον αθλητή από τον πρωταθλητή.

Δυστυχώς, όμως όση καλή θέληση και αν υπάρχει, όσο πείσμα και αν έχει κάποιος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα, ακόμη και του πιο ταλαντούχου πρωταθλητή. Και δυστυχώς αυτή είναι μία πραγματικότητα, αρκετά συνηθισμένη στο χώρο του ελληνικού πρωταθλητισμού, όπου ταλαντούχοι αθλητές αδυνατώντας να βρουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν τις προσπάθειες τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν.

Όσοι βρίσκονται έξω από τον χώρο, ίσως να αδυνατούν να κατανοήσουν, όχι μόνο τις προσωπικές θυσίες των πρωταθλητών, αλλά και τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται η προετοιμασία και η συμμετοχή στους αγώνες. Προπονήσεις, εξοπλισμός, εγκαταστάσεις, φυσικοθεραπείες, ειδική διατροφή, διαμονή, μεταφορικά κ.α είναι μόνο μερικά από τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.

Εύλογα γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική στήριξη του πρωταθλητισμού είναι πολύ σημαντική. Ειδικά για αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα, όπου τα έξοδα είναι ακόμη μεγαλύτερα, μία τέτοια στήριξη μπορεί να επιτευχθεί κυρίως από ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν τη χορηγική στήριξη αθλητών προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Το efood είναι μία τέτοια εταιρεία και μέσω του προγράμματος “The Unstoppables“, αναγνωρίζει και υποστηρίζει τους αθλητές που αγωνίζονται για να κατακτήσουν την κορυφή, αντικατοπτρίζοντας τις αξίες της εταιρείας: την ανάπτυξή και την υπευθυνότητα. Αναγνωρίζοντας το πάθος του Παύλου Καγιαλή και του Γιάννη Ορφανού, το efood στηρίζει τις προσπάθειες τους και τους υποστηρίζει χορηγικά για να βρεθούν στην κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μιλώντας για τη συνεργασία τους με το efood και τη δράση “The Unstoppables” το δίδυμο τόνισε: «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει στήριξη και λόγω της φύσης του αθλήματος μας κάτι τέτοιο μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να στηριχθεί. Ο πρωταθλητισμός βασίζεται στις χορηγίες και τις μεγάλες πρωτοβουλίες και είναι μεγάλη χαρά και των αθλητών και των εταιρειών να μπορεί να υπάρχει μία σχέση αλληλοϋποστήριξης και να μπορούν να προχωράνε μαζί, διότι πλέον γίνονται ομάδα».

Παράλληλα, με το ιστιοπλοϊκό δίδυμο, η εταιρεία στηρίζει, έως τουλάχιστον το 2024 ακόμη δύο Έλληνες πρωταθλητές: την 25χρονη Δώρα Γκουντουρά, πρωταθλήτρια στην Ξιφασκία και τον 22χρονο Λεωνίδα Τσορτανίδη, κορυφαίο Έλληνα αθλητή για το 2023 στην ιστιοσανίδα. Επιπλέον, στο πρόγραμμα The Unstoppables εντάσσεται η στήριξη του efood σε ομάδες και αθλητές με αναπηρία και ερασιτεχνικά σωματεία που κάνουν πράξη τη διάδοση του αθλητισμού, με τη χορηγική συνεργασία με τον ΑΟ Άνοιξης. 

Οι “Unstoppables,” Παύλος Καγιαλής και Γιάννης Ορφανός, αποτελούν παράδειγμα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη ζωή με αποφασιστικότητα και απορρίπτουν τα όρια. Με την υποστήριξη του efood, δείχνουν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά ένας προσιτός στόχος.

Η συνάντησή μας με το ιστιοπλοϊκό δίδυμο αποτελεί ένα εμψυχωτικό παράδειγμα αφοσίωσης και αντοχής. Είναι επίσης ένα παράδειγμα του πώς μια επιχείρηση όπως το efood μπορεί να στηρίξει την κοινότητα και τον αθλητισμό μέσω προγραμμάτων κοινωνικής υπευθυνότητας. Αυτές οι ιστορίες μας υπενθυμίζουν ότι η αφοσίωση, η συνεργασία και η διάθεση για προσφορά μπορούν να κάνουν θαύματα, τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή γενικότερα.

Δε θα μπορούσαμε παρά να ευχηθούμε τα καλύτερα στον Παύλο Καγιαλή και τον Γιάννη Ορφανό και χαιρετούμε με ιδιαίτερη συγκίνησή την κάθε τους προσπάθεια στον αγώνα για την κατάκτησή της κορυφής.