Η πολύχρονη παρουσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση από διαφορετικές θέσεις ευθύνης στον πρώτο Δήμο της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Μία σχέση συνεργασίας, ειλικρίνειας, που στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα σε ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε έργο σε κάθε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Δήμαρχος μας Κώστας Μπακογιάννης, μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του κρίσιμου τομέα της καθαριότητας με στόχο να υλοποιήσουμε μαζί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για να αλλάξουμε την εικόνα της Αθήνας. Βασική μας προτεραιότητα ήταν ο «πολιτισμός της καθημερινότητας», με κορυφαίο στόχο να είναι καθαρές και οι 129 γειτονιές της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό προμηθευτήκαμε 244 νέα οχήματα από απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης μέχρι πλυστικά μηχανήματα, πραγματοποιήσαμε 508 καθημερινές επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης και 140 Κυριακάτικες μαζικές επιχειρήσεις καθαριότητας. Μετά από μία ειδική μελέτη χωροθέτησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τοποθετήσαμε 10.000 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, 3.148 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης και 650 καφέ κάδους βιοαποβλήτων. Τοποθετήσαμε για πρώτη φορά 350 υπόγειους κάδους και διαμορφώσαμε ένα νέο σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα.

Επιπλέον, για να προστατεύσουμε την αισθητική και να προάγουμε την καλαισθησία καθαρίσαμε περισσότερα από 52.000 τ.μ. δημόσιου χώρου με επιχειρήσεις antigraffiti από το κέντρο μέχρι τις γειτονιές της πόλης και αποσύραμε περισσότερα από 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα απελευθερώνοντας ισόποσες θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα και μηχανάκια. Με δεδομένο όμως ότι η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει κατά κύριο λόγο την αύξηση της ανακύκλωσης εφαρμόζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα που καλύπτει το σύνολο των ροών ανακύκλωσης.

Με την αύξηση των μπλε και καφέ κάδων, την δημιουργία 20 γωνιών ανταποδοτικής ανακύκλωσης και τη διοργάνωση στοχευμένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης των πολιτών, καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης μέσα σε τέσσερα χρόνια. Από το 2,9% που ήταν όταν ξεκινήσαμε το 2019 στο 10% που θα κλείσουμε φέτος. Και με πολύ υπερηφάνεια σας λέω ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που καλύπτει το σύνολο των ροών ανακύκλωσης. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Γιατί η πόλη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της αξίζουν πολλά περισσότερα.

Στόχος την επόμενη πενταετία είναι να υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές υπόγεια συστήματα κάδων, να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός και ο στόλος της Διεύθυνσης Καθαριότητας, να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις καθαριότητας, οι αντίστοιχες antigraffiti και η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε όλη την πόλη. Παράλληλα, θα θέσουμε σε πλήρη λειτουργία τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο.

Παρέχουμε κίνητρα για μία λελογισμένη κατανάλωση, μέσα από το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω». Επιπροσθέτως, προγραμματίζουμε στοχευμένες πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης με τη δημιουργία μιας γωνιάς ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, τη διεύρυνση του δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων και στις κατοικίες, την εγκατάσταση κάδου συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού εξοπλισμού σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τη διανομή κομποστοποιητών σε σχολεία και σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Με σεβασμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών, με γνώση των πραγματικών αναγκών της πόλης, με σχέδιο, επιμονή και σοβαρότητα, συνεχίζουμε για μια Αθήνα πρωταγωνίστρια.

  • Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού Δήμου Αθηναίων, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Αθήνα Ψηλά»