Αγοράζουν τα εμφιαλωμένα νερά με το «σταγονόμετρο» γιατί πλέον έχουν λιγοστέψει, δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο και φοβούνται μην πάθουν κάποια ασθένεια. Οι κάτοικοι του Βόλου ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Η πόλη μοιάζει με χωματερή. Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της λόφους με λάσπες που στοιβάζονται στην άκρη του δρόμου, όπως συμβαίνει και με τα χιόνια τον χειμώνα, έπιπλα που έχουν αρχίσει να σαπίζουν, ηλεκτρικές συσκευές που καταστράφηκαν, στρώματα που μούλιασαν από τα νερά όπως επίσης και αυτοκίνητα που έχουν χαλάσει ή αλλάξει χρώμα.

Βόλος, Αποστολή Newsbeast

«Δεν κάνουμε μπάνιο, δεν μπορούμε να πληθούμε, φοβόμαστε. Θα κάνουμε όταν έρθει το νερό και είναι καθαρό» λένε κάτοικοι στο Newsbeast. Απελπισμένοι αναφέρουν πως τρέμουν μην κολλήσουν κάτι τα παιδιά τους και χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένα νερά για να μαγειρέψουν ή να πλύνουν τα πάτια.

Άνθρωποι με χαμόγελο που παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους λυγίζουν μόλις θυμούνται το νερό να κατεβαίνει ορμητικό στο κέντρο του Βόλου. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια, άνθρωποι φιλόξενοι πως το πρώτο πράγμα που μας λένε όταν τους πλησιάζουμε είναι: «Ήρθατε σε εμάς και δεν έχουμε να σας βάλουμε ούτε ένα ποτήρι νερό».

«Νομίζαμε πως θα πεθάνουμε» αναφέρουν και περιγράφουν πως αναγκάστηκαν ακόμη και να δέσουν τα αυτοκίνητά τους στα κάγκελα.

«Είναι σίγουρο πως θα πάθουμε κάτι από τη βρώμα. Η πόλη μυρίζει σαν βόθρος»

Εικόνα από τα καταστήματα στην περιοχή του Βόλου Παλαιά

«Παίρνουμε τα εμφιαλωμένα νερά σε εξάδες αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα μπορούμε να τα βρούμε στα μαγαζιά. Το νερό ήρθε αλλά βγαίνει καφέ, σιχαινόμαστε να το ακουμπήσουμε. Μας είπαν μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο μήνες για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό ξανά» υπογραμμίζουν οι πολίτες.

«Είναι σίγουρο πως θα πάθουμε ασθένειες. Είναι σίγουρο πως θα πάθουμε κάτι από τη βρώμα. Η πόλη μυρίζει σαν βόθρος» επισημαίνουν. «Έχουμε νερό αλλά όταν ανοίγουμε τη βρύση είναι καφέ. Να το κάνουμε τι; Ούτε να ακουμπήσει δεν αντέχουμε» συμπληρώνουν.

Βίντεο του Newsbeast από την περιοχή του Βόλου Παλαιά

Άλλοι μας λένε πως δεν άντεξαν… πλύθηκαν και τώρα φοβούνται

Άλλοι μας εξηγούν ότι δεν άντεξαν και πλύθηκαν. «Μέχρι στιγμής είμαστε καλά. Αλλά δεν ξέρουμε για πόσο. Δεν αντέξαμε και πλυθήκαμε.

Ακούσαμε πως συμπολίτες μας έβγαλαν σπυριά και φοβόμαστε ότι θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς» υπογραμμίζουν.

«Πώς να μαγειρέψουμε; Πώς να ταΐσουμε τα παιδιά μας; Πώς να πλύνουμε τα ρούχα τους» διερωτούνται ενώ δηλώνουν πως τα καταστήματα τους δίνουν μέχρι δύο εξάδες νερά.

«Δεν μας δίνουν περισσότερο γιατί φοβούνται πως σε λίγο θα είναι σε έλλειψη και έχουν δίκιο» δηλώνουν στο Newsbeast.

«Καμπανάκι» από τον ΔΕΥΑΜΒ: «Το νερό του Βόλου δεν είναι πόσιμο»

Ότι το νερό του Βόλου δεν είναι πόσιμο επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (13/09) ο ΔΕΥΑΜΒ. Από τη δειγματοληψία, όπως εξηγεί «προέκυψε πως υπήρχαν υπερβάσεις στο μικροβιακό φορτίο».

«Επειδή το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι δειγματοληψίες – αναλύσεις δεν καλύπτουν ακόμη το σύνολο των περιοχών» συμπληρώνει ο ΔΕΥΑΜΒ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΥΑΜΒ:

«Είχαμε ανακοινώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Από τη δειγματοληψία στην οποία προβήκαμε τη Δευτέρα 11/9, επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, καθώς υπήρχαν υπερβάσεις στο μικροβιακό φορτίο. Στις δειγματοληψίες της Τρίτης 12/9, που έγιναν από κοινού με την Δ/νση Υγείας, στο σύνολο των δειγμάτων εντοπίστηκε υπολειμματικό χλώριο, που παραπέμπει στην απουσία μικροβίων.

Επειδή το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι δειγματοληψίες – αναλύσεις δεν καλύπτουν ακόμη το σύνολο των περιοχών, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ακόμη το νερό δεν είναι πόσιμο».

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από τον Βόλο που έχει μετατραπεί σε χωματερή

Πετούν όσα είχαν στα σπίτια τους οι πολίτες – Καταστράφηκαν από την κακοκαιρία
Οι πολίτες πετούν τα έπιπλά τους που καταστράφηκαν
Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα από τη λάσπη και τα φερτά υλικά
Δύσκολες ημέρες για τους πολίτες του Βόλου
Γεμάτα με χώμα τα αυτοκίνητα
Πεταμένα στρώματα στα σκουπίδια