Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών από τις περιοχές που βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel, με συνολικά δέκα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις φονικές πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Γιαννούλη στη Λάρισα οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία. Αξιοσημείωτο είναι πως η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει και μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 12 μέτρα.

Σήμερα το πρωί έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι, κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια των διασωστών και έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες σε υψηλά σημεία χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους. Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες.

Εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής από την πρώτη στιγμή, την εθελοντικές ομάδες από Θεσσαλία και Πειραιά που έφτασαν στη Λάρισα, αλλά και από την Ομάδα Ορμητικών Νερών της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας που δίνουν την ψυχή τους προκειμένου να βγάλουν και τον τελευταίο άνθρωπο που έχει εγκλωβιστεί.

Μία απέραντη λίμνη είναι οι πληγείσες περιοχές καθώς η κατάσταση φαίνεται πως δεν βελτιώνεται.

«Δεν έχουμε φύγει λεπτό και δεν πρόκειται να φύγουμε ένα δεν σώσουμε και τον τελευταία άνθρωπο. Συνεχίζουμε. Έχουν φτάσει γύρω στις 8 βάρκες που είναι από 6 έως 8 άτομα. Τους παίρνουν οχήματα της Πυροσβεστικής, τους πηγαίνει στη γέφυρα και εκεί υπάρχουν λεωφορεία του Δήμου αλλά δε ξέρω πού τους πάνε», είπε αρχικά διασώστης που επιχειρεί στο σημείο.

«Μας είπαν ότι υπάρχουν λεωφορεία του Δήμου, εμείς δεν έχουμε πάει να δούμε, εμείς τους απεγκλωβίζουμε, τους πάμε ως εκεί. Αναφορές για αγνοούμενους δεν έχουμε, αλλά έχουμε ακόμη πολλούς εγκλωβισμένους. Και πολλούς ηλικιωμένους και με αναπηρικά καροτσάκια», συνέχισε.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και η ΠΑΘΕ

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης προχώρησε η Αστυνομία λόγω αυξημένου όγκου νερού στη Λάρισα λόγω του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία.

Αφορά τόσο το ρεύμα προς Αθήνα όσο και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι κομμένη στα δύο.

Συγκεκριμένα, διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

-από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &

-από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Επιπλέον, την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και συγκεκριμένα από το ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μέχρι τα όρια με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η απαγόρευση ξεκίνησε και θα ισχύει μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Εξαιρούνται τα οχήματα με τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Για τα οχήματα με προορισμό την Αθήνα, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας και η κίνηση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού.

Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ., κ.λπ.) και τα οχήματα οδικής βοήθειας.