Υλικά

  • 600 γρ χέλι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 10 γρ φρέσκο θυμάρι
  • 10 γρ φρέσκια ρίγανη Αμφιλοχίας
  • 50 ml τσίπουρο
  • 3 γρ αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι
  • Για τη σαλάτα:
  • 500 γρ κολοκύθα
  • 300 γρ πλιγούρι
  • 4 τοματίνια
  • 10 γρ άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ σελινόριζα
  • 200 γρ παντζάρια
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 2 μοσχολέμονα (το χυμό τους)
  • 3 γρ αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Φιλετάρετε τα χέλια και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το τσίπουρο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και μαρινάρετε για 30 λεπτά.
  2. Ψήστε τα χέλια σε καυτή σχάρα για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά και στη συνέχεια τοποθετήστε τα πάλι μέσα στα υγρά της μαρινάδας.
  3. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζετε την κολοκύθα και την βράζετε σε νερό για 35 λεπτά. Την στραγγίζετε και την κόβετε σε μικρά καρεδάκια.
  4. Ταυτόχρονα, μουλιάζετε το πλιγούρι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Το στραγγίζετε και το βάζετε σε μπολ. Προσθέστε την κολοκύθα, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, χυμό ενός μοσχολέμονου, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε να ενωθούν.
  5. Σερβίρουμε τη σαλάτα με το χέλι, περιχύνοντας με ελαιόλαδο και προσθέτοντας ξύσμα από ένα μοσχολέμονο.