Υλικά

  • 250 γρ. τορτελίνια (με προσούτο ή τυρί)
  • 300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
  • 1 λουκάνικο
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ½ κουταλιά βούτυρο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • μπούκοβο
  • ¼ φλιτζ. αλεύρι
  • 3 φλιτζ. ζωμό χορταρικών ή κοτόπουλου
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα στο χέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • ½ φλιτζ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • ½ φλιτζ. γιαούρτι πλήρες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή 2 κουταλιές πέστο βασιλικού

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε αρχικά στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, βάζετε το κρεμμύδι να ροδίσει για 5 λεπτά περίπου και το λουκάνικο.
  2. Προσθέτετε μετά το σκόρδο και το μπούκοβο (στη μύτη του κουταλιού ή ανάλογα πόσο δυνατή θέλετε τη σούπα) και τα ανακατεύετε όλα μαζί για 1 λεπτό περίπου.
  3. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και, πάλι για 1 λεπτό, ανακατεύετε.
  4. Ρίχνετε τον ζεστό ζωμό στην κατσαρόλα, τα ντοματάκια που ‘χετε ψιλοκόψει, τον πελτέ και τα τορτελίνια.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα αφήνετε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα τορτελίνια.
  6. Στη συνέχεια προσθέτετε το τριμμένο τυρί στην καυτή σούπα, το σπανάκι, ανακατεύετε καλά, βάζετε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε ξανά.
  7. Προτού αποσύρετε, αρωματίζετε με τον βασιλικό ή το πέστο.