Υλικά

  • 190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 2 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 45 γρ. κονιάκ
  • 230 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
  • 140 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 4 αβγά
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 190 γρ. βούτυρο φρέσκο 82% λιπαρά
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Μαλακώνετε αρχικά το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Σε ένα μίξερ βάζετε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνετε σε μεσαία ταχύτητα να αφρατέψουν.
  3. Μόλις αφρατέψουν ρίχνετε λίγο-λίγο τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  4. Κατεβάζετε το μίγμα από το μίξερ, το ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το σιμιγδάλι, το καρύδι, το κονιάκ και το αλεύρι, ανακατεύοντάς τα ελαφρά με το χέρι μέχρι να γίνουν όλα ένα σώμα.
  5. Βάζετε το μίγμα σε μεγάλο ταψί φούρνου αφού το έχετε περάσει με βούτυρο και αλεύρι μία στρώση γύρω στα 4 δάχτυλα.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 35 με 40 λεπτά.
  7. Μόλις το βάλετε στο φούρνο σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 300 γρ. νερό και δύο ξυλάκια κανέλας.
  8. Το βάζετε σε σιγανή φωτιά και μόλις πάρει βράση το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
  9. Με το που βγάλετε την καρυδόπιτα από το φούρνο ρίχνετε το σιρόπι σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  10. Σερβίρετε προαιρετικά με 1 μπάλα παγωτό.