Υλικά

  • 8 κρεμμύδια ασκαλώνια (εσαλότ, του στιφάδου) καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 μπριζόλες sirloin 175 γραμ. η καθεμιά
  • μπόλικο μαύρο κρεμμύδι φρεσκοτριμμένο
  • 25 γραμ. βούτυρο
  • 5 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινου κρασιού (175 ml)
  • ζωμός βοδινού 150 ml

Εκτέλεση

  1. Σιγοβράζεις τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με νερό για 2-3 λεπτά και τα αφήνεις στην άκρη. Καρυκεύεις το κρέας με λίγο αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι.
  2. Ζεσταίνεις το μισό βούτυρο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει, μαγειρεύεις τις μπριζόλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά για μισοψημένα γούστα (ή και περισσότερο αν τις προτιμάς καλοψημένες).
  3. Αφαιρείς τις μπριζόλες από το τηγάνι και προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο και τα κρεμμυδάκια, τα οποία τσιγαρίζεις μέχρι να αποκτήσουν μια καφετί απόχρωση.
  4. Ρίχνεις το μπαλσάμικο και μαγειρεύεις για μερικά λεπτά ακόμα. Προσθέτεις στο τέλος και το κρασί και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνεις τον ζωμό βοδινού και συνεχίζεις για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Σερβίρεις με τα κρεμμύδια και τον ζωμό πάνω στις μπριζόλες και γαρνίρεις με ό,τι θες. Τα βραστά λαχανικά και οι πατάτες πάνε πολύ με το πιάτο αυτό.