Κι όμως, το σπίτι μπορεί να μυρίσει Χριστούγεννα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη στην παρασκευή των πεντανόστιμων μελομακάρονών μας. Στη συνταγή αυτή, αντί για επεξεργασμένα συστατικά, κυριαρχούν φυτικές εδώδιμες ίνες υψηλής θρεπτικής αξίας, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και άλευρα χαμηλής επεξεργασίας, χωρίς συντηρητικά.

Υλικά (20 τεμάχια)

Για τα μπισκότα

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πάστα από βασιλικούς χουρμάδες
  • 50 γρ. μέλι
  • 70 γρ. αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου
  • 150-170 γρ. αλεύρι ολικής
  • 60 ml χυμός πορτοκάλι
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. μέλι
  • 100 γρ. νερό
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • λίγη σκόνη γαρύφαλλο

Για το πασπάλισμα

  • 70 γρ. αλεσμένο καρύδι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 10 λεπτά σε καυτό νερό και στη συνέχεια τους βάζουμε στο μούλτι και τους κάνουμε πάστα.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε στην πάστα χουρμά όλα τα υγρά υλικά (ελαιόλαδο, μέλι, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού) και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 3: Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, περίπου 25-30 γρ. το καθένα.
  • Βήμα 4: Ψήνουμε για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα. Προσοχή: Αν πλάσετε μεγαλύτερα κομμάτια, θα πρέπει να τα αφήσετε για περισσότερο χρόνο.
  • Βήμα 5: Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά και μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βήμα 6: Με το σιρόπι κρύο και τα μπισκότα ζεστά, τα σιροπιάζουμε για λίγα λεπτά, ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε.
  • Βήμα 7: Πασπαλίζουμε με το αλεσμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά τεμάχιο

  • Ενέργεια: 68 kcal
  • Υδατάνθρακες: 21,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 5,1 γρ.
  • Λιπαρά: 9,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI