Ο συνδυασμός λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές και εδώδιμες ίνες, όπως η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα, μαζί με το τζίντζερ, το φυτικό γάλα, τα καρυκεύματα και τους ξηρούς καρπούς, καθιστά αυτή τη σούπα ιδανική επιλογή για καλό κορεσμό, υπέροχη γεύση και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στα κρυολογήματα που καραδοκούν αυτή την εποχή.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 500 γρ. κολοκύθα
  • 350 γρ. γλυκοπατάτα
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 μεγάλο κοτσάνι σέλερι ή σέλινο, κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 4 κούπες νερό
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. κουρκουμάς
  • 4 κ.σ. κολοκυθόσπορο (για το γαρνίρισμα – 1 κ.σ. για κάθε μερίδα)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα και τη γλυκοπατάτα σε κύβους.
  • Βήμα 2: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να «γυαλίσουν», χωρίς να αλλάξουν χρώμα.
  • Βήμα 3: Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
  • Βήμα 4: Προσθέτουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο και το σέλινο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  • Βήμα 5: Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 6: Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να προκύψει βελουτέ υφή. (Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λίγο, τη χτυπάμε σε δόσεις στο μπλέντερ και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.)
  • Βήμα 7: Σερβίρουμε με λίγο κολοκυθόσπορο και απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστή.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 240 kcal
  • Υδατάνθρακες: 27,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 5,4 γρ.
  • Λιπαρά: 9,4 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI