Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ – στοιχεία που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση της υγείας των οστών με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, έχουν αναγνωριστεί για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Συστατικά όπως η πτεροστιλβένη και το ελλαγικό οξύ ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα οι ανθοκυανίνες – που τους χαρίζουν και το βαθύ μπλε χρώμα τους – λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες.

Υλικά (5-6 κομμάτια)

  • 100 γρ. φρέσκα μύρτιλα
  • 170 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60-70 γρ. αλεύρι Ζέας
  • 1 κ.γ. baking powder

Για το frosting

  • 100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • 20 γρ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1-2 κ.σ. φρέσκα μύρτιλα (προαιρετικά για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βήμα 3: Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλό πυρέξ, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Βήμα 4: Σκορπίζουμε από πάνω τα μύρτιλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180°C, για 20-25 λεπτά.
  • Βήμα 5: Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε το frosting γιαουρτιού, ανακατεύοντας όλα τα υλικά καλά σε ένα μπολ.
  • Βήμα 6: Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και έπειτα απλώνουμε από πάνω το frosting.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 220 kcal
  • Υδατάνθρακες: 41,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 27,4 γρ.
  • Λιπαρά: 11,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI