Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού και 3 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού, συν 1 κ. σ. χυμό λεμονιού (ή περισσότερο χυμό ανάλογα με τη γεύση σας)
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
  • 2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 1/4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/8 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα βατόμουρα
  • 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.  
  2. Βουτυρώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ και στρώστε με λαδόκολλα.
  3. Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας στο μίξερ και χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα για 3 έως 4 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρύ και, στη συνέχεια, χαμηλώστε την ταχύτητα σε μέτρια.
  4. Προσθέστε τα αυγά σε τρεις δόσεις και συνεχίστε το χτύπημα.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την αμυγδαλόψιχα.
  6. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε τα ξηρά υλικά σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ακριβώς μέχρι να μη μείνουν λευκά στίγματα. Προσθέστε μέσα περίπου τα 3/4 των βατόμουρων με το χέρι και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα.
  7. Ψήστε για 15 λεπτά και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα βατόμουρα την κορυφή του κέικ.
  8. Επιστρέψτε στο φούρνο για άλλα 15 έως 20 λεπτά, μέχρι το κέικ να ροδίσει. Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί και ένα μαχαίρι που εισάγετε στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρό.
  9. Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το στη φόρμα να κρυώσει για 10 λεπτά, πριν το βγάλετε από τη φόρμα και το τοποθετήσετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.