Υλικά

  • 5 μικρές έως μεσαίες μελιτζάνες
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε τα κοτσάνια και κόψτε τις κατά μήκος σε φέτες.
  2. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και καλύψτε τις με κρύο νερό. Τοποθετήστε ένα άλλο μπολ ή ένα πιάτο πάνω από τις μελιτζάνες για να τις κρατήσετε βυθισμένες στο νερό. Αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 5 λεπτά.
  3. Σουρώστε τις μελιτζάνες και στη συνέχεια πασπαλίστε τις με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  4. Ζεστάνετε λίγο ηλιέλαιο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, αρχίστε να προσθέτετε τις μελιτζάνες. Για να μην γεμίσετε το τηγάνι σας, ίσως χρειαστεί να τις προσθέσετε σε δόσεις.
  5. Τηγανίστε κάθε πλευρά των μελιτζανών μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αυτό θα διαρκέσει συνολικά περίπου 7- 8 λεπτά ανά παρτίδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο φρέσκο ηλιέλαιο μεταξύ των παρτίδων.
  6. Τοποθετήστε τις τηγανητές μελιτζάνες σε ένα πιάτο. Συνεχίστε να ψήνετε τις υπόλοιπες μέχρι να τηγανίσετε όλες τις μελιτζάνες.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
  8. Πάρτε μια μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις φέτες σκόρδου και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό.
  9. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ζεστάνετε, ανακατεύοντας τακτικά, για λίγα λεπτά.
  10. Ενώ η σάλτσα ζεσταίνεται, τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ και πασπαλίστε με τα αποξηραμένα φύλλα δενδρολίβανου.
  11. Αδειάστε τη σάλτσα πάνω από τις μελιτζάνες και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λεπτά.