Σε ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων για το 2016, που θα επηρεάσουν πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Βασικότερη αλλαγή είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο κατοχής κατά τα πρότυπα του ΦΑΠ, με πολλά κλιμάκια και συντελεστές και αφορολόγητο όριο της τάξης των 50.000 ευρώ και ο οποίος θα επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου και όχι ανά εμπράγματο δικαίωμα όπως ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι θα εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ, οπότε αφού θα υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά σε σχέση με σήμερα όσοι έχουν μεγαλύτερες περιουσίες.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2016» δίδοντας έτσι το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από ένα δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Υπογραμμίζει δε, ότι ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο.

Η επιβολή Φόρου στην Ακίνητη Περιουσία (ΦΑΠ)  εισήχθη με  τους νόμους 3842/2010 και 3986/2011. Ο πρώτος νόμος προέβλεπε επιβολή φόρου επί ακίνητης περιουσίας φορολογητέας αξίας άνω των 400.000,00 ευρώ, ενώ με το δεύτερο νόμο η αξία αυτή μειώθηκε ήδη στα 200.000,00 ευρώ.

Τώρα φαίνεται ότι θα μειωθεί στις 50.000 ευρώ. Η βασική διαφορά με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι θα πληρώνει το σύνολο της περιουσίας και όχι κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Βέβαια ένας φόρος με τα χαρακτηριστικά του ΦΠΑ είναι και ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.