Η αν.βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν ανακοίνωσε ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πρόκειται να αυξήσει την ποσότητα LNG που αποστέλλεται προς την Ευρώπη από το 2024.

Η ίδια μίλησε στην συζήτηση για τις στρατηγικές προτεραιότητες σε ότι αφορά την επανίδρυση της ενεργειακής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που έγινε στο πλαίσιο του 6ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022) που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως το 70% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ μεταφέρεται στην Ευρώπη και η ποσότητα αυτή θα μπορεί να αυξηθεί από το 2024. Παράλληλα επισήμανε ότι η συμφωνία που υπέγραψαν ΕΕ και ΗΠΑ τον Μάρτιο προέβλεπε τη μεταφορά επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG για τη φετινή χρονιά και ο στόχος αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί.

Η κ. Λόχμαν τόνισε ότι η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί με την αυξημένη χρήση τοπικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση Μπάιντεν η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος του μείγματος.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δικαίωσε τη στρατηγική της Ελλάδας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα.

Επισήμανε ότι με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί αξιοθαύμαστη πρόοδος στην περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, που οδήγησε σε χειροπιαστά αποτελέσματα.